10 Μαΐ 2007

Αλλαγή της Πολιτικής Ατζέντας σε Αναμονή των Εξελίξεων.

Δεν πέρασε αρκετός καιρός από το τελευταίο μας άρθρο, όταν γράφαμε αφενός ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ευνοείται στην παρούσα φάση ενώ σε κατάλληλο πολιτικά χρόνο ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται με τους όρους της τηλεοπτικής μας δημοκρατίας, άλλαξε. Το θέμα των ομολόγων αποσύρεται κι έτσι διαμορφώνεται, σταδιακά, η εικόνα ενός πιο ήπιου πολιτικά τοπίου, με κυρίαρχα τα συνήθη "διαχειριστικού τύπου" ζητήματα (περιουσιακά δημοσίων προσώπων, αστυνομικό ρεπορτάζ κλπ) που όμως δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιχειρηθεί από το Κυβερνητικό επιτελείο αιφνιδιασμός των πολιτικών δρώντων μέσω ενός ανασχηματισμού. Τέτοιου τύπου θέματα, όπως αυτά που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα, απασχολούν μεν τον πολίτη δεν εντάσσονται όμως στο στενό πυρήνα της κοινωνικής ατζέντας, όπου σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά. Συνεπώς, η δημόσια συζήτηση και η διατήρηση στο προσκήνιο αναλόγων θεμάτων-διαρκούς ενδιαφέροντος και άρα όχι παράμετροι μιας οξείας έντασης- δεν συνιστούν μια κρίση προς διαχείριση, όπως η περίπτωση των ομολόγων με τους γνωστούς ελλοχεύοντες κινδύνους, αλλά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλλει η Κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό της προφίλ, που τελευταία απέμεινε στην άκρη, μέσω δηλώσεων περί "θεσμικών" αλλαγών, "θωράκισης του δημόσιου βίου από ζητήματα διαφθοράς", "ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών" και άλλων παρόμοιων. Η επίκληση της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει επικοινωνιακά έναν ανασχηματισμό και ταυτόχρονα να χτυπήσει το καμπανάκι του τελευταίου γύρου πριν την τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2008.

Ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να αιφνιδιάσει όχι μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους (αντιπολίτευση) αλλά και τα στελέχη της ΝΔ. Μέχρι τις εκλογές δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη ευκαιρία για "υπουργοποίηση", άρα εδώ θα κλείσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ο κύκλος των κομματικών στελεχών της ΝΔ με κυβερνητική θητεία. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, θα ολοκληρωθεί η ομάδα εκείνη των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που είχαν την ευκαιρία να διαχειρισθούν μέρος της εξουσίας και άρα να ενισχύσουν την προσωπική εκλογική τους βάση και την εκλογική τους περιφέρεια. Δεύτερον, ενίσχυση των περιοχών της περιφέρειας όπου η ΝΔ έχασε, ή τουλάχιστον δεν κερδίζει, σε εκλογική δύναμη σε σχέση με τις εκλογές του 2004, δια της υπουργοποίησης βουλευτών προερχόμενων από τέτοιες περιοχές. Εδώ αξίζει να σταθούμε και να εξετάσουμε το θέμα υπό το πρίσμα του προβλήματος της οριακής αυτοδυναμίας που θα αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση, οπότε η προσοχή της παρούσας φυσιολογικό είναι να στρέφεται προς τις εκλογικές περιφέρειες που εκτιμά ότι χάνει (ή που μπορεί να κερδίσει περισσότερες) έδρες. Συνεπώς δεν είναι απίθανο να δούμε στην Κυβέρνηση βουλευτές προερχόμενους από τέτοιες περιφέρειες όπου η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει μέρος της εκλογικής της ισχύος. Τρίτον, ο ανασχηματισμός ενδεχομένως να αποτελέσει και την ευκαιρία για ένα ισχυρό μήνυμα Καραμανλή προς τα παλαιοκομματικά στελέχη περί έλευσης της ώρας αποχώρησής τους από την ενεργό πολιτική δράση. Εδώ ας κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη διότι θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση τόσο νωρίς, σε σχέση με τον εκτιμώμενο εκλογικό χρόνο, είναι πιθανό να προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς σε μια κρίσιμη περίοδο από δυσαρεστημένους "βαρώνος" που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει εύκολα. Εντούτοις, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανανεωτικής προσπάθειας, με σκοπό να δείξει ο Πρωθυπουργός ότι το "παλιό και διεφθαρμένο" δεν έχει θέση ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στο κόμμα του, είναι πιθανό να επιχειρήσει με μια κίνηση (ανασχηματισμό) να πάρει και το παιχνίδι (εκλογές-αυτοδυναμία σχετικά άνετη-εσωκομματική κυριαρχία).

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η διαχείριση του θέματος των ομολόγων ήταν αρκετά διαφωτιστική σε σχέση με το έλλειμμα επικοινωνίας και πολιτικών αντανακλαστικών που τη διακρίνει. Τα περί εγκλωβισμού της τα έχουμε επαναλάβει από εδώ. Θα συμπληρώσουμε μόνο ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει πιο γρήγορα για τον κ. Παπανδρέου αφού αυτός έχει ζητήσει εκλογές και είναι πλέον υποχρεωμένος, για λόγους συνέπειας, να επαναλαμβάνει (ή να ακούει μέσα και έξω από το κόμμα του να του επαναλαμβάνουν) το αίτημά του οποτεδήποτε ασκεί σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, γι' αυτόν, η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και έχει τη δυνατότητα να τον αναγκάσει να το πράττει αυτό για ένα χρόνο ακόμα. Είναι προφανές ότι από επικοινωνιακή πλευρά ήταν μια άσκοπη και αδιέξοδη κίνηση, που γίνεται ακόμη περισσότερο αρνητική αφού το συνέδριο που θα εγκρίνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έπεται του αιτήματος περί εκλογών. Όμως, καταγράφηκε μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση:Το ζήτημα των ομολόγων αναδείχθηκε σε ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ερώτημα αποτελεί αν αποτελεί ευρύτερο στρατηγικό ζητούμενο και των δύο κομμάτων ή ευκαιριακή σύγκλιση.








Technorati Tags: , , , , , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: