4 Ιουν 2007

Οι Μύθοι και οι Αλήθειες της Β΄Αθηνών

Στο πλαίσιο της ανάλυσης των δημοσκοπήσεων που επιχειρείται από κάθε κατεύθυνση, θα διατυπώσουμε κάποιες απόψεις βασισμένες όμως στα δεδομένα που μας δίνουν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Από διάφορες πλευρές η εκλογική περιφέρεια της Β΄Αθηνών παρουσιάζεται ως εκλογικό βαρόμετρο, με κάποιες δημοσκοπήσεις, κρυφές ή φανερές, να διακινούνται με τη φήμη ή την εκτίμηση ότι παρουσιάζονται μεταβολές στους εκλογικούς συσχετισμούς.

Ας εξετάσουμε τα δεδομένα:

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 2004, η ΝΔ έλαβε ένα ποσοστό της τάξης του 39,8%, έναντι 39,0% του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη, σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2000, κατά περίπου 3,5%. Το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη δύναμή του κατά περίπου 5%, εφόσον το 2000 έλαβε 43,89%. Η μεταβολές όντως ήταν εντυπωσιακές. Ιστορικά, η Β' Αθηνών, από τις εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον από το 1996 και μετά, έδινε το προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ανατράπηκε από το 2000 σε όλες τις εντεύθεν εκλογικές αναμετρήσεις, Βουλευτικές και άλλες. Ας κρατήσουμε όμως και κάποια άλλα δεδομένα. Τα ποσοστά του ΔΗΚΚΙ κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1996 του 2000 και του 2004 ήταν 5,89%, 2,99% και 2,54%, αντίστοιχα. Το ΔΗΚΚΙ δεν υφίσταται πλέον ως πολιτικός σχηματισμός, τουλάχιστον υπό την ηγεσία του Δ. Τσοβόλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ΛΑΟΣ έλαβε 4,89% στις Ευρωεκλογές του 2004 και 2,82% στις Βουλευτικές του ιδίου έτους. Αναλόγου εύρους διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν και στα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, μεταξύ των ποσοστών που έλαβαν κατά τις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές εκλογές στο πέρασμα των ετών από το 1996 και μετά.

Οπωσδήποτε η Β΄Αθηνών, ως συνισταμένη τάσεων αθροίζεται στα θετικά των κεντρο-αριστερών σχημάτων ή κομμάτων. Είναι ευμετάβλητη με ροπή προς την ψήφο διαμαρτυρίας και προς τα μικρά κόμματα που ευνοούνται από αυτού του είδους την πολιτική επιλογή. Αποτελεί προνομιακό εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ η απουσία του ΔΗΚΚΙ θα ενισχύσει τις εκλογικές δεξαμενές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεπώς, φυσιολογικά παρατηρούμε ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος του κ. Παπανδρέου, εφόσον εξέλιπαν κατά το μείζον οι λόγοι (ΔΗΚΚΙ-διαμαρτυρία) που το έφεραν οριακά δεύτερο στη Β΄Αθηνών, ενώ η ΝΔ με βάση τα ρευστά χαρακτηριστικά της υπόψη εκλογικής περιφέρειας και με επιπλέον αρνητικό δεδομένο ότι η εκάστοτε κυβέρνηση υπόκειται στην ψήφο διαμαρτυρίας, θα υποστεί σχετική μείωση των ποσοστών της με ροή προς το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ δευτερευόντως.

Ας μην ξεχνάμε όμως την ουσιώδη διαφοροποίηση που επιβάλλει ο εν ισχύ εκλογικός νόμος: η πρώτη κατανομή εδρών πραγματοποιείται στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, που σημαίνει ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν υπάρχει εκλογική περιφέρεια με ιδιαίτερη βαρύτητα όπως στο παρελθόν (μονοεδρικές, Β΄Αθηνών κλπ). Εντούτοις, καθίσταται σημαντική η διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη σε αυτές σε ό,τι αφορά στην απαιτούμενη αυτοδυναμία της κυβέρνησης που θα εκλεγεί, καθώς και στο σχηματισμό ή όχι πεντακομματικής ή ολιγότερο ευρείας κομματικής εκπροσώπησης Βουλής.





Technorati Tags: , , , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: