5 Ιουλ 2007

Δεν είναι έτσι ακόμη κι αν έτσι νομίζετε!

Όσο κι αν η πρόσφατη απίστευτη οικολογική καταστροφή στο δάσος της Πάρνηθας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, λόγω των πυρκαγιών, αποτέλεσε μείζον γεγονός με αυτονόητες δυσμενείς συνέπειες στο παρόν και στο μέλλον της χώρας μας, εντούτοις αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από την επικοινωνιακή του πλευρά το ζήτημα, επισημαίνουμε ότι δεν ενσωματώνει αντίστοιχη βαρύτητα στο επικοινωνιακό πεδίο. Ο λόγος είναι απλός: αφενός οι θεομηνίες και οι εν γένει φυσικές καταστροφές είναι έντονα φορτισμένες με αρνητικά μηνύματα και ουδείς πολιτικός επιθυμεί να ταυτιστεί έστω και για λίγο με παρόμοια γεγονότα, οπότε και καταβάλλεται έντονη προσπάθεια ταχείας απόσυρσης του θέματος από την επικαιρότητα και αφετέρου η κοινή γνώμη έχει εκπαιδευθεί να προεξοφλεί την έκβαση παρόμοιων γεγονότων.
Αντίθετα, η επιλογή του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ να εμπλέξει, δια στόματος Πρωθυπουργού και από το βήμα της Βουλής, μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αντιπαράθεση περί διαφθοράς, ήταν το πλέον επικοινωνιακό γεγονός. Σχετικά με την εν λόγω επιλογή είχαμε ήδη επισημάνει από το Μάιο ότι: "Επιπλέον επιβαρυντικό σημείο στις επικοινωνιακές επιλογές της
αντιπολίτευσης είναι αυτή καθεαυτή η εμμονή σε ένα θέμα που δεν
αποτελεί προνομιακό πεδίο για την ίδια. Τα ζητήματα διαφθοράς,
κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος και κομματικής συμπεριφοράς σε
κρατικές υποθέσεις είναι εκείνα που επιτάχυναν την πτώση του ΠΑΣΟΚ και
την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ".
Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι βεβαίως η θέση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα που επιθυμεί να επικοινωνήσει η ΝΔ απευθύνεται προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα προς τον αρχηγό του και όχι προς την κοινωνία, εξ' ου και η επιλογή να απευθυνθεί από τη Βουλή και όχι από άλλο δημόσιο βήμα. Υπενθυμίζει-και απευθύνει "προειδοποίηση" ταυτόχρονα- στο επικοινωνιακό επιτελείο του  κινήματος πως είναι εξαιρετικά εύκολο για το κυβερνών κόμμα να εντοπίσει και να δημοσιοποιήσει πληθώρα περιπτώσεων διαφθοράς, που πιθανόν να αγγίζουν σημαντικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η όλη κατάσταση έχει ήδη επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον φανερή η βαθιά διαφωνία στους κόλπους του κινήματος σχετικά με την ακολουθούμενη τακτική. Προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν υπερασπίζονται την γραμμή που ακολουθεί ο αρχηγός, αποδυναμώνοντας την ισχύ των εκπεμπόμενων μηνυμάτων. Ο πολιτικός χρόνος του ΠΑΣΟΚ αναλώνεται σε καταγγελτικές στρατηγικές, με μεγάλη πιθανότητα να μην επαρκέσει για την προβολή του προγραμματικού του λόγου.
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, το ρίσκο που ανέλαβε το επικοινωνιακό επιτελείο είναι σημαντικό. Η διαχείριση του μεσαίου χώρου δεν συνάδει με πρακτικές ακραίας και σκληρής επικοινωνιακής τακτικής οπότε είναι αναγκαία, μετά την "προειδοποίηση", η ταχεία μετακίνηση σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ήτοι σε πολύ πιο θετική επικοινωνιακή προσέγγιση. Επιπλέον, η εμπλοκή του Πρωθυπουργού και η ανάλωση του πολιτικού και επικοινωνιακού του φορτίου σε αρνητικά πεδία-όπως αυτό της διαφθοράς- αποτελεί μια τουλάχιστον ατυχή επιλογή, στην προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερο βάρος και άρα να αποκτήσει ευρύτερη απήχηση και κύρος το μήνυμα. Εκτιμάμε ότι θα καταγραφούν αρνητικές επιπτώσεις, εφόσον δεν εκδηλωθούν διορθωτικές κινήσεις, στο δείκτη "καταλληλότερος Πρωθυπουργός".


Powered by ScribeFire.

Δεν υπάρχουν σχόλια: