16 Ιουλ 2007

Πυρ και Μανία...

Μικροπροβλήματα στην εμφάνιση του ιστολογίου μας εξανάγκασαν να δημοσιεύσουμε μια "testing" σελίδα. Ελπίζουμε να μην απογοητεύθηκαν οι αναγνώστες μας και επίσης ελπίζουμε ότι δεν θα εμφανισθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Στην επικαιρότητα τώρα, το μοτίβο των πολιτικών δρώμενων παρέμεινε αμετάβλητο. Συγκρούσεις, πάντοτε στο χώρο του επικοινωνιακού, με αντικείμενο τη διαφθορά, επί μέρους αψιμαχίες μεταξύ κομματικών στελεχών, κομμάτων αλλά και μερίδας του τύπου, συνθέτουν ένα σκηνικό που προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ή αν θέλετε να το αποστρέψει από ζητήματα που θεωρούνται ακανθώδη για τα δικά μας πολιτικά ήθη.
Πράγματι, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα επικοινωνιακά επιτελεία να θέτουν διαρκώς σε εφαρμογή σχέδια για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων, γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των επικοινωνιακών μέσων αλλά και του πολιτικού δυναμικού που προορίζεται να αναλωθεί στην κυρίως προεκλογική περίοδο.  Η Κυβέρνηση κατόρθωσε ομολογουμένως πολύ γρήγορα να αποσβέσει την αρνητική εικόνα που έτεινε να δημιουργηθεί από τα πολλαπλά συμβάντα (Πάρνηθα, τρένα, πανελλήνιες). Για παράδειγμα,  καταγράψαμε την εμπλοκή του κ. Σουφλιά στην προσπάθεια για την
απόσβεση της κρίσης που ενέσκηψε λόγω των πυρκαϊών,
αλώβητο από την τρέχουσα πολιτική διαμάχη, ενώ το δυναμικό του
Πρωθυπουργού εστιάσθηκε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της
καθημερινότητας, είτε με την ευκαιρία του Συνεδρίου της ΝΔ είτε άλλων
αφορμών επικοινωνιακής προβολής. Αξίζει να παρατηρήσουμε τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύει το κυβερνών κόμμα στον επικοινωνιακό τομέα, όμως πρέπει να διαπιστώσουμε ότι κατά τις επερχόμενες κρίσεις, που νομοτελειακά θα προκύψουν λόγω και των εγγενών σοβαρών και μακροχρόνιων αδυναμιών της κρατικής μηχανής, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η ανεύρεση  στελεχών χωρίς  πρόσφατη αρνητική προϊστορία ώστε να αναλαμβάνουν αποστολή αντίστοιχη  εκείνη του κ. Σουφλιά, αλλά και τη φθορά στην οποία θα υπόκειται αναγκαστικά το προφίλ του Πρωθυπουργού. Το Φθινόπωρο ενδέχεται να βρει τη ΝΔ με μεγάλο μέρος των στελεχών της επικοινωνιακά φθαρμένο από τις μάχες του Καλοκαιριού και το επικοινωνιακό προβάδισμα του Πρωθυπουργού ελαττωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, από τη συνεχή εμπλοκή του με ζητήματα αρνητικής χροιάς (υπόθεση Παπακωνσταντίνου, προβλήματα κρατικού συντονισμού).
Από το απέναντι στρατόπεδο οι ειδήσεις μέχρι στιγμής είναι ανάλογες, αλλά με την αντίστροφη έννοια. Το ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνει να προβάλλει παραγωγικές εναλλακτικές προτάσεις, ενώ εμμένει στην μανιώδη επίθεση στα τρωτά σημεία του κρατικού μηχανισμού, όπου τον ταυτίζει με τη ΝΔ και την πολιτική της. Εξαναγκάζεται να έρθει σε αντίθεση ακόμη και με νόμους και διαδικασίες, αλλά και πρόσωπα σε κάποιες περιπτώσεις, που το ίδιο εισήγαγε και εφάρμοσε στην κρατική λειτουργία. Αυτή η αντιφατική επικοινωνιακή τακτική, που εκφράζεται και στο προφίλ του κ. Παπανδρέου, απομειώνει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ των πολιτικών του μηνυμάτων. Αναμένουμε μια στροφή σε άλλη κατεύθυνση από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο ίδιος δεν επιθυμεί να γίνει ο διαχειριστής μιας ακόμη εκλογικής ήττας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα σενάρια που διαμορφώνονται κινούνται μάλλον προς την κατεύθυνση συνεργατικών Κυβερνήσεων.
Αν αναρωτιέστε  που είναι το ΛΑΟΣ-όχι η χώρα αλλά το κόμμα-μετά τον επικοινωνιακό καταιγισμό που δεχθήκαμε από τα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ, θα επαναλάβουμε ότι απλώς περιμένει μια θετική ένδειξη για τον οριστικό χρόνο των εκλογών. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα μακράς προεκλογικής περιόδου για τα μικρά-ήτοι εκτός Βουλής-κόμματα.


Technorati Tags: , , ,

Powered by ScribeFire.

Δεν υπάρχουν σχόλια: