8 Οκτ 2007

Ο Αλέκος (Παπαδόπουλος) και το Σύνδρομο της Ιφιγένειας

Έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς από το παρόν ιστολόγιο στο ζήτημα της "σκηνοθεσίας" που επιστρατεύεται προκειμένου να επικοινωνήσουν ηγέτες και κόμματα το μήνυμά τους προς το εκλογικό σώμα. Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάζεται ή -καλύτερα-σκηνοθετείται ένα "story" μέσα στο οποίο κινείται η εικόνα του ηγέτη, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο επικοινωνιακό προφίλ. Το περιεχόμενο της έννοιας "κατάλληλο" συναρτάται με τα εκάστοτε δημοσκοπικά και άλλα δεδομένα ώστε να μεγιστοποιείται το πολιτικό όφελος.
Στην παρούσα φάση ο κ. Παπανδρέου χρειάζεται εναγωνίως ένα ισχυρό επικοινωνιακό γεγονός που θα προσθέτει στη γενικά ήπια και διαλλακτική εικόνα που επιθυμεί να παρουσιάζει, ένα τόνο ηγετικό και αποφασιστικό, χωρίς όμως να έρθει σε απόλυτη σύγκρουση με τα στελέχη που μετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κεντρική σκηνή της διένεξης που λαμβάνει χώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιθυμούσε να οδηγεί τις εξελίξεις με πρώτο θέμα στην εσωκομματική ατζέντα εκείνο της υπονόμευσής του από αριθμό-ή ομάδα- στελεχών του κινήματος. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος του προσφέρει την απόλυτη ευκαιρία να καταδείξει αυτήν ακριβώς την πρόθεση. Πολιτικός χαμηλών τόνων, που στο παρελθόν είχε ήδη δηλώσει πως θα αποχωρούσε από την ενεργό πολιτική, ενώ ενίοτε εκφράζει ευθαρσώς τις θέσεις του αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο προς διαγραφή από το κόμμα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Η αφορμή για μια τέτοια ενέργεια έχει ήδη δοθεί στον κ. Παπανδρέου, εφόσον ο κ. Παπαδόπουλος έχει σκιαγραφηθεί ως ένα από τα πρόσωπα που εξύφαναν ή μετείχαν στην περίφημη πια υπονόμευση της πορείας του κινήματος. Βεβαίως η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα εξαρτηθεί τόσο από τον στρατηγικό σχεδιασμό της ομάδας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ όσο και από τα πολιτικά αντανακλαστικά του. Εντούτοις, δείχνει περίπου νομοτελειακή μια τέτοια ενέργεια στο άμεσο μέλλον αφού όπως εκτιμάμε δεν θα προκαλέσει "επικοινωνιακό πανικό" και εξ΄αυτού
ενσαρκώνεται ιδανικά ο ρόλος της "Ιφιγένειας" στο σκηνικό του Τρωικού
Πολέμου που βιώνει το ΠΑΣΟΚ.


Technorati Tags: , ,

Powered by ScribeFire.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eilikrina me dusarestei olos autos o polemos pou kanoun s auton ton entimo politiko. Einai apo ta pio aksiologa proswpa tou Pasok me apodoxi apo anthrwpous olwn twn kommatwn.

deGreece είπε...

Η κατασκευή εχθρών που δεν πείθουν σαν τέτοιοι και ο μάλλον απλοϊκός νικολάκιος αντισημιτισμός έφερε, μετά το αναμενόμενο ξαφούσκωμα του ββενιζέλειου αχταρμά, την μπάλα ξανά στην εξέδρα.

Η συμβολή μου στο αρχείο σεναρίων σας:
Δεν θα πάνε πολλοί να ψηφίσουν, θα κερδίσει ο ΓΑΠ, στις 12 θα ψάχνουν νέο αρχηγό. Μιλά καλύτερα ο Χρυσοχοϊδης, καθυστερεί επικύνδυνα (γι αυτήν) η Διαμαντοπούλου.