14 Νοε 2007

Μια Αποτίμηση των Πολιτικών Εξελίξεων

Ολοκληρώθηκε, εμβληματικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ένας σημαντικός κύκλος της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Μπορούμε πλέον να διατυπώσουμε ορισμένες εκτιμήσεις, βασιζόμενοι και στα προηγούμενα άρθρα μας, σχετικά με την παρούσα κατάσταση.
Αναφορικά με το κυβερνών κόμμα:
-Κατά την άποψή μας, η ΝΔ εδραζόμενη στο ισχυρό πολιτικό της κεφάλαιο, τον κ. Καραμανλή, και την εξ' αυτού συνεπαγόμενη τρέχουσα πολιτική της ισχύ, προχώρησε σε πρόωρες και εσπευσμένες εκλογές προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία και να ελέγξει τις εξελίξεις. Πολιτικά αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας του Σεπτεμβρίου ήταν:
-Η εξασφάλιση επαρκούς πολιτικού χρόνου στο ΠΑΣΟΚ-και ιδιαίτερα προς τον κ. Παπανδρέου-προκειμένου να σταθεροποιηθεί πολιτικά, να διαμορφώσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες ώστε να καταστεί και πάλι δεδηλωμένος κυρίαρχος στο εσωκομματικό σκηνικό. Σε αντίθετη περίπτωση-ήτοι αναβολή των εκλογών σε απώτερο χρόνο- θα οδηγούσε σε ισχυρές ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ με άγνωστες και ίσως δυσμενείς εξελίξεις με αντανάκλαση στο σύνολο του πολιτικού φάσματος και ενδεχομένως ακόμη και στο κυβερνών κόμμα.
-Η απόδοση επαρκούς ποσοστού στο ΛΑΟΣ ώστε αφενός να εκφραστεί πολιτικά, από χώρο διακριτό της ΝΔ, το άκρο της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ-εν μέσω "καυτών" θεμάτων τύπου Σκοπιανό κλπ-και αφετέρου να έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει διαρροές-είτε εντός του Κοινοβουλίου είτε εντός του εκλογικού σώματος-τυχόν διαρροές του νεοφώτιστου κόμματος. Σε αντίθετη περίπτωση-δηλαδή εκλογές το Μάρτιο του 2008-το ΛΑΟΣ μάλλον θα ευρισκόταν σε αδυναμία διατήρησης του θετικού momentum, με απώλεια από πλευράς ΝΔ όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.
-Η διοχέτευση ψήφου διαμαρτυρίας σε μη ανταγωνιστικά-αναφορικά με την πιθανότητα ανάληψης εξουσίας-σχήματα. Η ενίσχυση του ΣΥΝ και δευτερευόντως του ΚΚΕ δεν αποτελεί κίνδυνο για το κυβερνών κόμμα αλλά μάλλον για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν θα επιθυμούσε να οδηγηθεί η μεγάλη μάζα των δυσαρεστημένων πολιτών να καρπωθεί από ένα ισχυρό και συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ:
- Ο κ. Παπανδρέου, επενδύοντας στην προσωπική,"οικογενειακή" αν προτιμάτε, άμεση σχέση του με την κοινωνία, κατόρθωσε να μεταστρέψει και να επικοινωνήσει θετικά με μεγάλα ποσοστά - ενός κομματικού μεν αλλά καθόλα ισοδύναμου με το πλήρες-εκλογικού σώματος. Απέδειξε ότι είναι σε θέση να κινητοποιήσει-ή να κινητοποιηθούν για τον ίδιο-πολιτικές δυνάμεις ικανές να τον αναδείξουν πρωτοπόρο σε εκλογικές αναμετρήσεις.
- Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο και να το καταγράψει ευκρινώς στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Οπωσδήποτε τα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικά, σε σχέση με την "προηγούμενη μέρα". Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον υποχρεωμένος να ασκεί διπλή αντιπολίτευση-τόσο θεσμικά απέναντι στην Κυβέρνηση όσο και απέναντι στην διαμορφωθείσα εσωκομματική. Ομοίως όμως η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίζεται από τους εξωγενείς παράγοντες με τον ίδιο τρόπο: επιλεκτικά και αναλόγως των καταστάσεων ΜΜΕ, Κυβέρνηση κλπ θα απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου ή στο ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου. Ποτέ πια στο "όλον" ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με το θέμα, εμμένουμε στις βασικές γραμμές του σεναρίου που έχουμε ήδη διατυπώσει σε παλαιότερο άρθρο μας, εν αναμονή και του εσπευσμένου συνεδρίου του κινήματος.
- Ο κ. Σκανδαλίδης απέτυχε να καταγράψει στη βάση του ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε αξιόλογη παρουσία του όποιου "τρίτου πόλου" ενώ απέτυχε επίσης να καταστεί ισχυρός συνομιλητής οιουδήποτε.
Κλείνοντας, το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Παπανδρέου δεν είναι άλλο από το να διεκδικήσει και πάλι τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που επί του παρόντος έχουν βρει πολιτικό καταφύγιο στις εκλογικές δεξαμενές συγγενών πολιτικών χώρων. Επόμενος σταθμός για τον ίδιο: Άρθρο 16!

Δεν υπάρχουν σχόλια: