5 Ιαν 2008

Η Πολιτική της Κλειδαρότρυπας

Για μια ακόμη φορά η επικαιρότητα προσανατολίζεται - εντέχνως- στην αναδίπλωση ενός reality show με όλες τις προϋποθέσεις προσέλκυσης υψηλής τηλεθέασης. Σασπένς, μυστήριο, εξουσία, ερωτικό στοιχείο, σταδιακή αποκάλυψη της πλοκής. Αναφερόμαστε, προφανώς, στην υπόθεση "Ζαχόπουλου" η οποία επισκιάζει και υπερκαλύπτει την τρέχουσα πολιτική ζωή. Το σύνολο της κοινής γνώμης αλλά και του δημοσίου διαλόγου έχει προσαρτηθεί σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν στο πολιτικό περιθώριο ζητήματα ουσίας όπως το ασφαλιστικό, η παιδεία- θα θυμάστε προφανώς τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης "σεζόν"- το περιβάλλον, η προβληματική καθημερινότητα των πολιτών, η υγεία και πλείστα άλλα. Βεβαίως είναι προφανές το ευκαιριακό και το πρόσκαιρο του ζητήματος εντούτοις όμως δεν παύει να απομακρύνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από θέματα που άπτονται της πραγματικότητας και όχι της εικονικής ζωής που θεραπεύουν τα τηλεοπτικά και λοιπά μέσα επικοινωνίας.
Η Κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάποιο βαθμό, επιθυμούσαν μια μετατόπιση της πολιτικής θεματολογίας από τα ζητήματα ουσιαστικής πολιτικής προς μια ελεγχόμενη "ουδέτερη", πολιτικά, επικαιρότητα. Αντίτιμο της επιτυχίας του εγχειρήματος δεν είναι παρά η ενίσχυση της εξωθεσμικής ισχύος των μέσων μαζικής επικοινωνίας, στην ευχέρεια των οποίων και βρίσκεται έλεγχος της ροής των γεγονότων και της πληροφόρησης. Από την άλλη, η εξέλιξη της πραγματικής πολιτικής-σε θέματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν-περνά στο ημίφως, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Μετά την απόδοση χώρου πολιτικών ελιγμών και άσκησης αντιπολίτευσης στο "αριστερό" μέρος του πολιτικού φάσματος μέσω της διαδικασίας της "ασφαλιστικής μεταρρύθμισης"-όπου ο ΣΥΝ ηγήθηκε του αντικυβερνητικού λόγου-τώρα, για λόγους ισορροπίας, η θεματολογία κινείται σε χώρους παραπολιτικής, ηθικών αξιών, εκβιασμών και μυστηρίου, όπου ο ΛΑΟΣ θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη. Κοινός παρονομαστής και των δύο πρόσφατων μειζόνων επικοινωνιακών ζητημάτων δεν είναι παρά η απαξίωση πολιτικών στελεχών του Κυβερνητικού σχήματος - Μαγγίνας και Ζαχόπουλος- με απώτερο στόχο το προφίλ του Πρωθυπουργού και την σημαία της ηθικής ακεραιότητας που τόσους "πόντους" έχει προσθέσει στα εκλογικά ποσοστά του κόμματος της ΝΔ.
Συμπερασματικά, δεν αναμένουμε σπουδαίες πολιτικές εξελίξεις-παρά τους βαρύγδουπους τίτλους των μέσων-και μάλλον αμελητέα φθορά των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ. Η παλινδρόμηση του κυρίαρχου αντιπολιτευτικού λόγου ανάμεσα στα δύο μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα -ΣΥΝ και ΛΑΟΣ- τείνει να κινείται μάλλον εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο εις βάρος της ΝΔ. Ο πολίτης που δεν επιλέγει το κυβερνών κόμμα, ουσιαστικά το ενισχύει επιλέγοντας προτάσεις που δεν μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία. Σταδιακά ενισχύεται ο ρόλος και ο λόγος των ΜΜΕ, κάνοντας ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός πολιτικού σχήματος ανάλογου με εκείνου που ανέδειξε τον Μπερλουσκόνι στην γειτονική Ιταλία. Αναμένονται κινήσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε να προστατευθεί ο δικομματισμός αλλά και οι "παραδοσιακές" πολιτικές αξίες και οικογένειες.


Technorati Tags: , , ,

Ακολουθήστε μας στο Twitter

AddThis

Bookmark and Share

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS
Strategic Consulting and Risk Management

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ