25 Ιουλ 2008

Ρόδος-Σομαλία: Σημειώσατε 2!

Δεν μπορούμε να αντισταθούμε -για άλλη μια φορά - στον πειρασμό να σχολιάσουμε τρέχουσες επικοινωνιακές εξελίξεις, αθετώντας την υπόσχεση προς τους αναγνώστες μας για τη δημοσίευση μιας ανάλυσης περί των πιθανών εκλογικών σεναρίων.

Θα ασχοληθούμε λοιπόν με την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, μια σαφώς επικοινωνιακή επιλογή αλλά άκρως ενδεικτική του πολιτικού κλίματος.
Τεχνικά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κίνηση και η συνολική εικόνα δεν καταγράφεται κατά την άποψή μας ως θετική. Θα αναφέρουμε τους λόγους και θα τους ξεπεράσουμε ώστε να διατυπώσουμε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Πρώτον, στο επικοινωνιακό παίγνιο, το προφανές - ή το "απόλυτο γυμνό" αν θέλετε!- δεν εισπράττεται από την "ομάδα-στόχο" (το γνωστό target group). Παρακινείς το ακροατήριο να αποκωδικοποιήσει το μήνυμά σου.
Δεύτερον, πρέπει να λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη το θυμικό της κοινής γνώμης. Αν θέλεις να προβάλλεις τα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών -επί παραδείγματι - δεν περνάς το μήνυμά σου συνοδευόμενος από μια ευειδή αλλοδαπή κυρία, όντας κι εσύ νεαρός κύριος! Δυστυχώς, το μήνυμα που εκπέμπεται καθίσταται ασαφές, αναμειγνύεται με εικόνες του υποσυνείδητου και αποκλίνει από τον κεντρικό του στόχο.
Τρίτον, μελετάς το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, εφόσον όντως επιθυμείς να επικοινωνήσεις το μήνυμά σου και όχι να το "επιβάλλεις", ειδάλλως το μήνυμα αποκρούεται αυτόματα. Αποτελεί ερώτημα αν η ελληνική κοινή γνώμη -στην πλειοψηφία της- είναι έτοιμη να εσωτερικεύσει - να κάνει "δική της"- την εικόνα που προβλήθηκε, σε μια εκδήλωση με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Με τα παραπάνω, θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα, η συγκεκριμένη κίνηση μάλλον αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει. Βεβαίως, σε αμιγώς πολιτικό και εν πολλοίς ανθρώπινο επίπεδο -και το αναφέρουμε ώστε να μην εκληφθεί διαφορετικά - η πρωτοβουλία ήταν θαυμάσια. Το ιστολόγιο όμως ασχολείται με την επικοινωνιακή πλευρά της πολιτικής.

Στο υπόβαθρο της όλης κίνησης, η καθημερινότητα - που υπενθυμίζουμε αποτελεί το μείζον κριτήριο του εκλογικού σώματος - εξακολουθεί να καταθλίβει τους πολίτες, όπου ενδεικτικά και σημειολογικά, όπως αναφέρουμε και στον τίτλο, η Ρόδος αλλά και το Πέραμα θα έπρεπε να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης. Επιπλέον, μια σειρά ζητημάτων -τροπολογίες αφορούσες στο προσωπικό των ΔΕΚΟ, παρουσία Ζορμπά στη Βουλή κ.ά.-αθροίζονται στα ζητήματα που η κυβέρνηση κατορθώνει να διαχειριστεί "αβρόχοις ποσί".
Η κίνηση του κ. Τσίπρα κάλυψε επικοινωνιακά τα περιστατικά αυτά, τα απομάκρυνε από το προσκήνιο, προσφέροντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αποφύγει τα πυρά. Η ελάσσονα αντιπολίτευση, εσκεμμένα ή όχι δεν το γνωρίζουμε, προσφέρει για δεύτερη φορά επικοινωνιακό καταφύγιο στο κυβερνών κόμμα, μετά και την πρόσφατη "επίθεση" του κ. Καρατζαφέρη προς το ΚΚΕ. Από την πλευρά μας είχαμε εκτιμήσει εδώ και την κίνηση του ΛΑΟΣ, όπως σήμερα και αυτή του κ. Τσίπρα, ως ανώφελες -ή και ενδεχομένως επιζήμιες - για τους δικούς τους σκοπούς, επωφελείς όμως για την Κυβέρνηση. Σύμπτωση; Μάλλον όχι. Σε αυτή τη φάση και σε συνδυασμό με όσα σημειώναμε στο προηγούμενο άρθρο μας -περί εσωτερικών συμμαχιών του συνόλου του πολιτικού φάσματος στο πλαίσιο διατήρησης των ισορροπιών - και με δεδομένη την συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να διατηρηθεί η παρούσα "φύση" του συστήματος (ήδη βάλλεται προ της γενέσεώς του ο "οιονεί τρίτος πόλος", ως προπομπός ενός είδους "μπερλουσκονισμού"), μάλλον πρόκειται περί εκδηλώσεως αντανακλαστικών κινήσεων αυτοπροστασίας του πολιτικού σκηνικού.
Θα επανέλθουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: