26 Δεκ 2009

Γουι Γουις Γιου...

                   Κατ' αρχάς, χρόνια πολλά αγαπητέ μου αναγνώστη. Βλέπεις δεν σε προκαλώ με ευχές τύπου "Καλά Χριστούγεννα" και τέτοια πασέ, γιατί ως ορθός πολιτικά αρθρογράφος σέβομαι μέχρι το μεδούλι τις ηθικές επιταγές της νέας εποχής. Δεν σε ξέρω, δεν θέλω να προσβάλλω τα θρησκευτικά σου φρονήματα - όπως παλιότερα τα πολιτικά, θυμάσαι ε; - και αντί να σου ευχηθώ σε θρησκευτική βάση, σου "περνάω" ένα ελαφρύ εορταστικό αεράκι, έτσι χάριν της εποχής, όπως θα σου "περνούσα" το αλάτι ας πούμε αν ήμασταν ομοτράπεζοι σε χριστουγεννιάτικο - ωχ! μου ξέφυγε - φιλανθρωπικό γεύμα. Χρόνια πολλά λοιπόν γιατί και μέσα στο πολιτικό πνεύμα των ημερών είμαι, αφού νίκησαν οι "δημοκρατικές δυνάμεις" - βλέπεις θα 'σκαγα αν δεν το 'γραφα! - και ο Γιώργος όπου νά 'ναι θα δώσει και ψήφο στους μετανάστες, πρώτης γενιάς δεύτερης θα σε γελάσω, και δεν είναι πρέπον να καταπιέζουμε το "διευρυμένο" εκλογικό σώμα με ευχές που δεν το εκφράζουν στο σύνολό του, διότι το "διευρυμένο" αυτό σώμα θα γίνει αργότερα και η "διευρυμένη" φορολογική μας βάση και θα μας βγάλει κι από την κρίση. Μη γελιόμαστε. Ο μετανάστης πρώτα θα ψηφίσει και μετά θα φορολογηθεί - μήπως θα διορισθεί κιόλας; δεν ξέρω!- και πρέπει να τον προσέχουμε. Αλλά και οικονομία σου κάνω. Γιατί αν βγεις - ας πούμε - δήμαρχος ή περιφερειάρχης, γιατί ο Γιώργος και τρίτο και τέταρτο κι όσους γουστάρεις βαθμούς αυτοδιοίκησης θα θεσπίσει, σε συμφέρει καλύτερα να φτιάξεις με λαμπιόνια ένα "Χρόνια Πολλά" και να το κοτσάρεις στη μόστρα του δήμου σου σε όλες τις κινητές κι ακίνητες γιορτές και αργίες, παρά να τρέχεις να πληρώνεις πότε το "Χριστός Ανέστη" και πότε το "Καλά Χριστούγεννα" και να σε τρέχουνε μετά οι ψηφοφόροι σου - οι "διευρυμένοι" ντε - στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για προσβολή του θρησκευτικού τους "γίγνεσθαι".
                   Τώρα που είπα θρησκευτικού, ο Γιώργος έκανε φάουλ. Ναι, ναι. Μπορεί να μη το πιστεύεις αλλά τον βρήκα οφ. Μα είναι δυνατόν να καλεί τον Αρχιεπίσκοπο σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να μην φωνάζει κι από δίπλα ένα μουφτή, ένα ραβίνο ή ένα βουδιστή σαολίν ή έστω ένα σαμάνο βρε αδελφέ, τόσους και τόσους φιλοξενούμε από τη φίλη Αφρική; Δηλαδή αυτοί δε δικαιούνται ολίγη υπουργικοσυμβουλική αίγλη; Το έβγαλαν που το έβγαλαν  οι  κυβερνώντες εκείνο το "εθνικής" από το Υπουργείο Παιδείας, το "Θρησκευμάτων" που αράζει παρά δίπλα δεν το πρόσεξαν λιγουλάκι παραπάνω; Θα μου πεις πόσα να προλάβει κι ο Γιώργος με ένα λαπτοπ χειμώνα καλοκαίρι; Γιατί οι άλλοι δεν έχουν λάπτοπ, όοοοοχι. Είχανε γράψει βέβαια του Αη-Βασίλη να τους φέρει, αλλά η Πρωτοχρονιά έρχεται οσονούπω. Που να τα προκάμει και όλα ένας άγιος; Βλέπεις δεν φτούρησε και το μικρό κι ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Ψιλομεγάλο μας βγήκε και πάλι, αλλά δε βαριέσαι. Πέντε πάνω, πέντε κάτω, τ' είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του. Καλά παροιμίες είναι αυτές; Μες στη μιζέρια παροιμίες έχουμε στην Ελλάδα. Να, αυτή είναι παροιμία: Δεν ωφελεί να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα! Γκλάμουρους! Αγγλοσαξωνική. Με γάλατα κάτω χυμένα, με απ' όλα. Μπορείς μετά να αρνηθείς στον πειρασμό να ακούς τις ομιλίες του Γιώργου, που το "εμείς" το κολλάει παντού όπως το γουί το αγγλικό; "Εμείς μπορούμε", "εμείς θέλουμε" κι εμείς σαλτάρουμε! Ναι ρε συ Γιώργο, το "εμείς" το έχει μέσα το ρήμα το ρημάδι! Το can δεν το χει γι' αυτό του κοτσάρεις το we. Γκοτ ιτ;
                   Πάντως, εκείνο που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στο Γιώργο, είναι η μαγκιά. Το περίμενες εσύ; Εγώ όχι. Γιατί σου λέω η μαγκιά; Παιδί μου, ο Γιώργος κάνει ό,τι θέλει! Από την εποχή που τάπωσε τον Μπένι, μιλάμε δεν έχει σταματήσει τις τάπες. Εκλογές θες; Τους πήρε τις ταυτότητες! (την ήξερες την έκφραση; εγώ όχι την άκουσα πρόσφατα). Υπουργούς θες; Έκανε τον Πάγκαλο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησής του! (Και μόνο αυτό το αντι- μπροστά από τίτλο που κατέχει ο Θεόδωρος είναι ικανό να τον κάνει τούρμπο, για να μη θυμηθώ τι άλλο έχει δηλώσει ο αντι- για τον Πρόεδρο Γιώργο) Οικονομική κρίση θες; Τους έχει τρελάνει όλους και μέσα και έξω! Μια βγαίνει και λέει ότι είμαστε στην εντατική και κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία και καταβαραθρώνονται τα ομόλογά μας και θεριεύουν τα spreads και μας κυνηγάνε οι πιστωτές και την άλλη άνετος μας καλεί ήσυχα και όμορφα να συστρατευθούμε στην πράσινη ανάπτυξη και τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα και δεν είμαστε δα και στο χείλος του γκρεμού και έχουμε και χρόνο να πολεμήσουμε και τη διαφθορά και να βγούμε και για πικνικ άμα δεν έχεις να κάνεις τίποτα την Κυριακή! Τη μια μας κόβει τους μισθούς και την άλλη μας τραβάει μια καλοπληρωμένη εθελούσια να γουστάρουμε! Και έτσι και γιουβέτσι. Και Κατσέλη και Παπακωνσταντίνου. Και οι διεθνείς οίκοι μπλεχτήκανε. Ο ένας μας υποβαθμίζει στα βάραθρα ο άλλος μας γαργαλάει τις πατούσες. Και οι Ευρωπαίοι τα 'χουνε χαμένα. Θα πτωχεύσει τη μια και δεν πτωχεύει με τίποτα από την άλλη. Χρόνια και ζαμάνια τεχνοκράτες οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταυρώσουν δήλωση και να πέσουν μέσα! Κι ο Γιώργος; Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και πλάνα με τον Ιερώνυμο στο Υπουργικό. Μαγκιά φίλε μου λέγεται αυτό. Μαγκιά και τίποτ' άλλο.
                  Τελικά, όσοι λένε ότι ο εκάστοτε ηγέτης αντανακλά και συνοψίζει το λαϊκό αίσθημα έχουνε δίκιο. Το 2004 ευχαριστήσαμε το "λογιστή" - που μας  ήταν απαραίτητος για να μπούμε στην ΟΝΕ - και εκλέξαμε τον "κιμπάρη" (άμα δεν ξέρεις τι σημαίνει γκούγκλαρε να μην πλατειάζω) ηγέτη της ανάπτυξης και τον Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν το φυσάς που λένε το χρήμα, ε! θες έναν άνθρωπο να το "διανέμει" απλόχερα! Τώρα με την κρίση τι να τον κάνεις τον γαλαντόμο. Θες έναν μάγκα να τους φέρνει βόλτα. Και τους μέσα και τους έξω. Να τους τρελαίνει ρε παιδί μου, να μην μπορούν να τον πιάσουν από πουθενά. Χέλι.
                   Είπα χέλι και θυμήθηκα την παλιά δήλωση του Μητσοτάκη senior. "Δεν κάνει το παιδί...". Τι δεν κάνει που ο Γιώργος είναι τώρα Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος σκιώδης και η Ντόρα...τίποτα! Γι' αυτό σου λέω. Δεν υπάρχουν ευθείες στην πολιτική. Τεθλασμένες μόνο κι αν μπορείς τις ακολουθείς. Έγραφα κι εγώ ότι ναι μεν θα βγει ο Σαμαράς αλλά με μικρή προσέλευση. Που πας ρε καραμήτρο Τυχαίε; Πάρε ένα εφτακοσάρι χιλιάδες βαμμένους Σαμαρικούς να συνωστίζονται στα εκλογικά τμήματα της Νέας Δημοκρατίας σαν τους Σμυρνιώτες της Ρεπούση. Και τώρα τι να σου πω; Ότι η Ντόρα θα κάνει κόμμα; Ότι ο Γιώργος αναζητά παντού συναινέσεις για να προλάβει να ηγηθεί ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού για να μην τον προλάβουν οι εξελίξεις; Θα με πιστέψεις; Όχι, μέρες που είναι. Αλλά όπως κατάλαβες εγώ θα στα πω σε επόμενο άρθρο! Προς το παρόν υγεία και χαρά σε όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: