3 Ιουν 2010

Πλάκα με Κάνεις; (Απλά Μαθήματα Ελληνικής Οικονομίας Δι΄Αρχαρίους)

Πιάνει καλοκαιράκι. Αδειούλα, θαλασσίτσα, νησάκια, με μια λέξη διακοπές. Κι εσύ Γιωργάρα μου θες να κάνεις αποκρατικοποιήσεις (αλήθεια πότε, πως και με ποιους;) για να τσιμπήσεις δύο δις ευρά - ούτε στραγάλια να ήταν-  ώστε να σου βγει το πρόγραμμα σταθερότητας! Οι υπάλληλοι που "θεμελιώνουν" την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και σ' αφήνουν στα κρύα του λουτρού να κάνεις φοροελέγχους και να μαζεύεις αποδείξεις και φου-που-α μόνος σου! Από τη μια τους κόβεις μισθούς και συντάξεις κι από την άλλη βάζεις να κρατάει βιβλία και ο τελευταίος πωλητής λαχανίδων στην επικράτεια. Εδώ μανάρι μου, με τους υπάρχοντες ελευθεροεπαγγελματίες και πάλι το σύστημα αγωνιζόταν να τα φέρει βόλτα. Εσύ με λιγότερους υπαλλήλους, με αυτούς που θα απομείνουν να είναι κακοπληρωμένοι κι απογοητευμένοι και με μόνο τους ταξιτζήδες που θα προσθέσεις να φτάνουν τους επιπλέον 27.000 στους ήδη τεράστιου αριθμού δυσκολοελεγχόμενους επαγγελματίες, να προσπαθείς να με πείσεις ότι θα πιάσεις τους στόχους; Πως; Θα προσλάβεις μένταλιστ; Δηλαδή και ο μένταλιστ θέλει το κατι τις του για να δουλέψει και να διαλογιστεί!
Ολίγον απότομα σου τη μπήκα σήμερα αδέρφι αλλά αναρωτιέμαι από που τα πήραν τα πτυχία. Κι αν τα πήραν τι μυαλό κουβαλάνε! Σοβαρά πιστεύουν ότι θα δίνουν 400 ή 500 ή και 1000 ευρά σύνταξη και ο συνταξιούχος θα κάθεται να τους κοιτάζει με ανοιχτό το στόμα; Βρε παιδιά σας μίλησε κανείς για τη μαύρη οικονομία; Σας είπε κανείς ότι αν ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει θα δουλέψει μαύρα για να  επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του; Νομίζετε ότι η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα διογκώθηκε γιατί έτσι τους ήρθε των κατοίκων αυτής της χώρας; Χωρίς κοινωνικούς θεσμούς, με υγεία και παιδεία μπάχαλη, με μισθούς και συντάξεις ήδη της πλάκας πως νομίζετε ότι θα ζούσε ο Έλληνας; Με αδήλωτη και μαύρη εργασία. Με αδήλωτο και μαύρο πλούτο. Ωραίο το παιχνίδι των λέξεων: λες πλούτο και βάζεις στο ίδιο καλάθι τον μικροπωλητή μπανάνας στα φανάρια και τον λαθρέμπορο τσιγάρων με τη βιλάρα στη Μύκονο!
Απλά μαθήματα ελληνικής πολιτικής οικονομίας λοιπόν:
Όσο δεν πληρώνεις τους υπαλλήλους σου αγαπητέ Γιώργο, τόσο αυτοί δεν θα εργάζονται και τόσο πιο άσχημα θα πηγαίνουν τα έσοδα.
Όσο κόβεις συντάξεις και μισθούς τόσο θα διογκώνεται η μαύρη οικονομία και η αδήλωτη εργασία και τόσο πιο άσχημα θα πηγαίνουν τα έσοδα.
Όσο δεν ξεκαθαρίζεις το τοπίο των αμοιβών των εισφορών και των παροχών τίμια και δίκαια τόσο οι υπάλληλοι θα παραιτούνται και θα απομείνεις με τον Πάγκαλο να τριγυρνάτε στις λαϊκές για έλεγχο. Όσοι φεύγουν σε κάθε τομέα είναι τεχνογνωσία που χάνεται και την έχεις πληρώσει πανάκριβα. Σε Υγεία, σε Παιδεία, σε Άμυνα, σε Εφορία και Οικονομικό Έλεγχο, σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Ασφάλεια. Πρακτικά θα έχεις στα χέρια σου ένα "δημόσιο εργαλείο" πιο φτηνό αλλά μακράν πιο άχρηστο. Και το εργαλείο θα παλιώνει αν το κρατάς για 40 χρόνια και δυστυχώς δε θα κάνεις και τη δουλειά σου. Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα, τι να κάνει στην Ελλάδα ο επιστήμονας, ο εξειδικευμένος επαγγελματίας και ο κορυφαίος μάνατζερ; Να μην ξέρει τι θα του ξημερώσει; Θα φύγει Γιωργάρα μου και θα απομείνεις με ένα σωρό ανειδίκευτους εργάτες και μέτριους επαγγελματίες. Αυτοί θα παράγουν έσοδα για το Κράτος;
Όσο αυξάνεις τη φορολογία και μάλιστα με τρόπο απότομο και ξαφνικό τόσο θα τρομάζεις τους επενδυτές.  Βέβαια τους προσφέρεις άφθονο γέλιο όταν τους λες ότι έτσι θα αυξήσεις και την ανταγωνιστικότητα. Και αυτοί θα φεύγουν και θα έχεις ανεργία. Κι όσο έχεις ανεργία τόσο τα ταμεία σου θα βουλιάζουν και τόσο πιο χάλια θα πηγαίνουν τα έσοδα γιατί ποιος θα καταναλώνει για να σου δίνει φου-που-α και άλλους φόρους αφού κι ο ίδιος δε θα ΄χει εισόδημα.
Γιωργάρα μου, πήρες τον Τιτανικό και τον επιταχύνεις προς το βράχο. Δε λέω παγόβουνο γιατί έρχεται καλοκαίρι.
Αντί να απλοποιήσεις την κατάσταση, με δυο νομοθετήματα χωρίς φιοριτούρες εσύ την κάνεις ολοένα και πιο δύσκολη. Να σου θυμίσω ότι για κάθε ένα από τα μέτρα που παίρνεις, οι μακροπρόθεσμοι και σημαντικοί δείκτες μας θα βουλιάζουν με συνέπειες πολύ δυσμενείς και για πολλά χρόνια.
Το ασφαλιστικό και οι αμοιβές θα έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στην υπογεννητικότητα. Θα μου πεις και ποιον ενδιαφέρει τώρα αν θα μικραίνουμε ως έθνος το 2050. Ξέρω γω; Μπορεί και να ενδιαφέρει.
Ομοίως, η υποβάθμιση της Παιδείας όταν δε γίνονται επενδύσεις θα μας φέρει μέσα σε μια γενιά να χάσουμε το πλεονέκτημα που τώρα διαθέτουμε, εκείνο του εξειδικευμένου και μορφωμένου δυναμικού. Να στο πω απλά μπας και το καταλάβεις: Οι Έλληνες σπουδάζουν με λεφτά από την ιδιωτική τους περιουσία. Αν μειώσεις τις αμοιβές και τις συντάξεις δραματικά τότε αυτά τα λεφτά της ιδιωτικής περιουσίας θα πάνε στην επιβίωση κι όχι στη μόρφωση.
Επίσης, μην ξεχνάς ότι όσο κόβεις σε αμοιβές και παροχές τόσο θα αυξάνεις τις ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη που είναι και πανάκριβη. Ρώτα να σου πούνε Γιώργο τι σημαίνει το σημαντικό μέγεθος για μια κοινωνία του ποσοστού του βίου που διάγει κάποιος υγιής. Στην Ελλάδα ήταν υψηλό. Ρώτα και πόσο κοστίζει η σμίκρυνσή του, εξαιτίας της χειροτέρευσης των όρων διαβίωσης.
Να μη σου αναφέρω τίποτα για την Άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Φαντάζομαι ότι μπορείς να τα καταλάβεις.
Εν ολίγοις Γιώργο: Προσπάθησε να σοβαρευτείς, προσπάθησε να σοβαρέψεις και τους συνεργάτες σου. Άσε κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τον Ασεμπίγιο, τη διαβούλευση, τη Μεσογειακή δίαιτα και όλο αυτό το συρφετό φαιδρών επικοινωιακών τεχνασμάτων και συγκρότησε μια σοβαρή ομάδα, φτιάξε ένα-δυο απλά νομοθετήματα μπας και σωθεί η χώρα από τη χρεωκοπία. Όλα τα άλλα άστα κατά μέρος. Άμα δε μπορείς, φτιάξε Κυβέρνηση οικουμενική με σοβαρά στελέχη. Το τρίμηνο που έχεις μπροστά σου είναι καλοκαιρινό. Δύσκολο. Μην το κάνεις εφιαλτικό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: