7 Νοε 2011

Αν Δεν Ακολουθούσε το Θρίλερ θα Ήταν Τραγωδία!

        Στα μάτια και στο μυαλό των πολιτικών ηγετών αλλά κυρίως όσων τους συμβουλεύουν, η συλλογική νοημοσύνη της Ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέγεθος ανάλογο με τα τρέχοντα επίπεδα του χρηματιστηριακού δείκτη: πάτος!

       Μάλλον θεωρούμαστε ένα είδος σπάνιας φυλής με εξαιρετικά χαμηλές νοητικές ικανότητες, ώστε μπορεί κάποιος να μας πείσει για σχεδόν οτιδήποτε, όπως:

  • Μια "υπηρεσιακή" Κυβέρνηση με τη στήριξη δύο αντιπάλων κομμάτων εξουσίας και με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη ή ένα πρόσωπο με μηδενική πολιτική ισχύ μπορεί να διοικήσει  με τα παρόντα δεδομένα και περιορισμούς ένα ανύπαρκτο κρατικό και διοικητικό μηχανισμό, όταν μάλιστα αυτά τα συγκεκριμένα κόμματα εξουσίας ουδέποτε έχουν κατορθώσει να κάνουν το ίδιο επί δεκαετίες, οψέποτε ευρέθησαν στην Κυβέρνηση και μάλιστα κάποιες φορές με ισχυρή λαϊκή εντολή. Βεβαίως μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών και πολιτικών προσώπων θα αποτελούσε βέλτιστη λύση υπό την προϋπόθεση ότι τα κόμματα εξουσίας δε θα έθεταν απίστευτους και ανεδαφικούς περιορισμούς, καταστρέφοντας εν τη γενέση της μια ακόμη ευκαιρία αλλά αντίθετα ενισχύοντας στο έπακρο τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
  • Να πιστέψουμε ότι ένας οποιοσδήποτε κοινός θνητός - έστω και αν ήταν κάτοχος Νόμπελ - μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών έχει την ικανότητα να αποτρέψει δυσμενέστερες εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, χωρίς ο ίδιος να διαθέτει την αμέριστη στήριξη της Βουλής σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν με γνώμονα και στόχο τη διάσωση της χώρας κι όχι την εξυπηρέτηση των πολιτικών στοχεύσεων των κομμάτων που των στηρίζουν. Επιπλέον, θα "κυβερνά" ενώ άπαντες οι συνομιλητές του στο εσωτερικό και εξωτερικό θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός έχει μόνο δύο εντολές ή ουσιαστικές αρμοδιότητες να εκτελέσει: την υπογραφή μιας δανειακής σύμβασης - ήδη συμφωνηθείσας(!) - και την διεξαγωγή εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία! Πρακτικά σημαίνει ότι πουθενά δε θα νοείται ως αξιόπιστος συνομιλητής και εκπρόσωπος της Ελληνικής πλευράς, εφόσον θα φέρει ημερομηνία λήξεως και εξαιρετικά περιορισμένο και καθορισμένο χαρτοφυλάκιο. Εκεί που δεν κατέστη αξιόπιστος συνομιλητής εκλεγείσα Κυβέρνηση, πιστεύει κανείς ότι θα το κατορθώσει μια Κυβέρνηση "υπό ομηρία" και "εν περιορισμώ";
  • Με δεδομένα τα παραπάνω, ο "τυχερός" που θα αναλάβει το Πρωθυπουργικό αξίωμα θα πρέπει να διεκπεραιώσει και τις μέχρι λήξεως της περιορισμένης θητείας του ήδη  αναληφθείσες υποχρεώσεις του Ελληνικού Κράτους, που δεν είναι ούτε αμελητέες, ούτε επουσιώδεις: εργασιακή εφεδρεία, άνοιγμα επαγγελμάτων και βεβαίως αποκρατικοποιήσεις. Μόνο ένας εξωγήινος θα πίστευε ότι ένας "αλεξιπτωτιστής" Πρωθυπουργός και μάλιστα μη πολιτικό πρόσωπο - χωρίς δηλαδή καμιά πολιτική στήριξη στο μέλλον - θα ανελάμβανε οποιαδήποτε τέτοια ευθύνη για εξαιρετικά δυσάρεστα μέτρα και την επομένη να έπρεπε να ξαναλειτουργήσει στην κοινωνία και στη χώρα, άνευ του κελύφους της εξουσίας ή έστω της πολιτικής κάλυψης! Τα σχετικά νομοσχέδια θα κατέληγαν είτε ανενεργά - αναμένοντας την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης - ή η όποια κίνηση θα του χρέωνε τεράστια βάρη πολιτικά και μη.
Τι γίνεται λοιπόν τώρα;
Απλώς, για άλλη μια φορά λειτουργούν τα παλαιοκομματικά αντανακλαστικά τόσο των κομμάτων εξουσίας όσο και του ευρύτερου πολιτικού φάσματος, και οι πολιτικοί μας ταγοί θεωρούν ότι τόσο η κοινωνία όσο και οι Ευρωπαίοι, οι αγορές και ο υπόλοιπος κόσμος υπολείπονται της δικής τους κουτοπονηριάς.
Έχουν προσανατολιστεί στη διάσωση του ελάχιστου πολιτικού τους οφέλους, αφού έχασαν στο παιχνίδι με την Ευρώπη τις αγορές και το ευρώ οπότε προσπαθούν να διαχειριστούν ό,τι μπορούν. 
Το θέατρο των τελευταίων ημερών που βασίζεται στο κωμικό σενάριο της κατ΄ ανάγκην συγκυβέρνησης, και της μπαρούφας ότι υπό την Πρωθυπουργία ενός προσώπου - εντός ή εκτός πολιτικής δεν έχει σημασία - με περιορισμένη χρονική και πολιτική διάρκεια και σε αυτές τις συνθήκες, είναι δυνατόν να ξεγελάσουμε άπαντες και να πείσουμε ότι "τα βρήκαμε" όπερ και επήλθε σταθερότης άρα και εισπράττουμε τη δόση, συνιστά μια από τις πιο εξώφθαλμα κακοστημένες πολιτικές παραστάσεις ever! Οι Αφρικανοί Φύλαρχοι ίσως ήταν πιο ευρηματικοί!
Δυστυχως γι' αυτούς τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ότι φαίνονται ενώ οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο "κακοί" απ' ότι δείχνουν...οι εξελίξεις είναι κοντά αλλά όχι αυτές που θα ήθελαν οι θιασώτες του Ελληνικού Μαυρογιαλούρειου κατεστημένου!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συγνώμη, αλλά η ελληνική συλλογική νοημοσύνη δεν μπορεί να είναι και η κορυφαία, όταν αυτός ο λαός έχει εκλέξει έναν Γιώργο Παπανδρέου (τον νεότερο) για ηγέτη του ή όσους άλλους φαύλους εξέλεξε απο το 1924 και μετά!