10 Ιαν 2011

Μπορεί ο Φιτς να Κρυφτεί Πίσω από τον Πάγκαλο;

    Σου 'χω ξαναγράψει, μέχρι που γίνηκα κουραστικός, σχετικά με τη μη-πολιτική αυτής της Κυβέρνησης. Και για τα επικοινωνιακά τερτίπια, γεννήματα του Μνημονίου, με τα οποία - κωμικά πολλές φορές - προσπαθεί να υποκαταστήσει την αδυναμία να ξεκολλήσει το τιμόνι από την πορεία που οδηγεί σε βράχια.
     Αλλά από την άλλη κι ο Σαμαράς μοιράζει άδεια πουκάμισα, γιομίζοντας τίτλους και οφίτσια τη δική του παιδική χαρά. Οπότε με τι ν' ασχοληθώ; Είπα λοιπόν να σου επισημάνω, μπας και δεν το 'χεις υποψιαστεί, το καινούριο "παιχνιδάκι" των ημερών.
     Εν ολίγοις, τα οικονομικά μαυρίζουν κι άλλο - πόσο θα με ρωτήσεις, πολύ θα σου απαντήσω - και το επόμενο "βαρύ" χτύπημα έρχεται από τους Οίκους αξιολόγησης. Δεν θα σου πω λεπτομέρειες, σου τα έγραψα πολλές φορές πως και τι. Απλά σου υπενθυμίζω ότι επίκειται -ως προάγγελος των εξελίξεων - νέα και "βαριά" υποβάθμιση.
     Ο Πάγκαλος λοιπόν όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται ν' αποπεμφθεί. Μόνος του θα παραιτηθεί, ο Γιώργος θα τον διώξει δεν το ξέρω. Όλες οι ενδείξεις όμως δείχνουν ότι η νέα υποβάθμιση έρχεται και βεβαίως με κάποιο τρόπο πρέπει να "περάσει" στα δεύτερα των ΜΜΕ. Κι εδώ θα έρθει και θα "δέσει" με την αποπομπή του Αντιπροέδρου, για να κερδίσει κι άλλους πόντους το προφίλ του "Γιώργου του Τουρκοφάγου" που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του.
     Τόσο οφθαλμοφανές, τόσο χοντροκομμένο που προκαλεί μειδιάματα.
     Αλλά από την άλλη τόσο "ΠΑΣΟΚικό" τέχνασμα, αφού - όπως πάλι έχουμε ξαναπεί - μόνο ο πολύ σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων έχει απομείνει στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα. Και η γενική εκτίμηση παραμένει: το επικοινωνιακό παίγνιο της Κυβέρνησης μέχρι τις επικείμενες εκλογές αναγκαστικά θα έχει ως στόχο τη συγκράτηση των διαρροών οπαδών από τον "σκληρό πυρήνα".
     Ο Αντιπρόεδρος όντως θα "σηκώσει αμαρτίες" αφού στις επόμενες εκλογές πολύ δύσκολα θα ήταν και πάλι υποψήφιος, οπότε και η "πολιτική του εξουδετέρωση" μόνο στην ούτως ή άλλως τρωθείσα υστεροφημία του θα αντανακλούσε.
     Για να δούμε λοιπόν: Μπορεί να κρυφτεί ο Fitch πίσω από τον Πάγκαλο;


Ευρώ και Ψηφοδέλτιο: Ποιο "Χαρτί" είναι πιο Ισχυρό;

     Σου φαίνεται η σύγκριση άστοχη ή άσχετη; Κι όμως. Αν εμβαθύνεις λίγο στην σύγχρονη ελληνική - κι όχι μόνο - πραγματικότητα, θα διαπιστώσεις μια απλή αλήθεια: η εποχή της Δημοκρατίας παρήλθε κι έδωσε τη θέση της στο "πολίτευμα των αγορών". Ακραία θέση; Όχι και τόσο.
    Δεν πραγματεύομαι το ζήτημα από τη θεωρητική του όψη. Αν η δημοκρατία μας δηλαδή είναι και παραμένει αστική. Εξετάζω την αμιγώς πρακτική του πλευρά. Ψηφίζει ο πολίτης τους αντιπροσώπους του, εκλέγεται μια καθόλα νόμιμη Κυβέρνηση και η χώρα πορεύεται με βάση τη βούληση των πολλών. Όλα ωραία και καλά, μέσα στη γλυκερή "ρουτίνα" της Δημοκρατίας, με τα σκαμπανεβάσματα, το διάλογο, ενίοτε τη σκληρή αντιπαράθεση αλλά υπό το πλαίσιο της κοινής αντίληψης ότι το σύνολο των αποφάσεων εδράζεται στη λαϊκή βούληση της πλειοψηφίας. Κράτος δικαίου κι όλα τα συναφή. Πίσω από όλα "κρύβεται" η δύναμη του ψηφοδελτίου. Της έκφρασης  δηλαδή της γνώμης του απλού πολίτη και δεν θα προχωρήσω άλλο γιατί θα γίνω κοινότοπος.
    Τι άλλαξε;
   Αν παρατήρησες, πέρα από την οικονομική διάσταση της κρίσης και σαφώς ακόμη πιο πέρα από την πολιτική, οι πιο σημαντικές αποφάσεις και νομοθετήματα της πρόσφατης ιστορίας μας υπαγορεύθηκαν όχι από τη βούληση των πολιτών αλλά από τις επιταγές των αγορών.
   Είχε αποφασίσει - δημοκρατικότατα - η όποια Κυβέρνηση να μισθοδοτεί με συγκεκριμένο ποσό τους υπαλλήλους της; Ε, τώρα δεν μπορεί να το κάνει. Είχαν νομοθετηθεί με όλους τους τύπους το ωράριο, οι συνθήκες εργασίας, οι προδιαγραφές της περίθαλψης και τόσα άλλα; Ε, όλα αυτά άλλαξαν. Κι εδώ δεν θα προχωρήσω άλλο γιατί θα γίνω καταστροφολόγος. Απλά θα επισημάνω ότι όλα αυτά και άλλα στο μέλλον θα αλλάξουν προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι αγορές κι όχι προς τα εκεί που ψηφίζουν οι πολίτες.
   Ακόμη κι ο Γιώργος δεν σου έχε πει ότι άλλο πρόγραμμα ήθελε να ακολουθήσει κι άλλο είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει εξαιτίας των αγορών; Και - αν το σκεφτούμε λογικά - δεν έχει κανένα λόγο να σε εξαπατήσει σ' αυτό. Ναι κάθε κόμμα, Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να διατηρηθεί στην εξουσία κρατώντας τους πολίτες τεχνητά ή πραγματικά σε κατάσταση ευφορίας, ακόμη κι αν δεχτούμε τη λογική της "κομματικής ταυτότητας", δηλαδή θα ήταν ακόμη πιο ευτυχής αν μπορούσε να ευνοήσει τους "δικούς του". Κι όμως ούτε αυτό δεν μπορεί.
    Κι όλα αυτά γιατί; Μα για τους γνωστούς λόγους, τον εξής έναν: την ζωτική ανάγκη παραμονής στο ευρωνόμισμα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Κι ο δανεισμός - λόγω των μέχρι πρότινος χαμηλών επιτοκίων που συνόδευαν το κοινό νόμισμα - και η κρίση, απ' όπου δεν μπορείς να ξεφύγεις υποτιμώντας το εθνικό νόμισμα κι ένα σωρό άλλα. Για να γίνει απολύτως σαφές το ζήτημα, προηγούμενες Κυβερνήσεις σε ανάλογες περιπτώσεις απλά τράβαγαν μια υποτιμησάρα στη δραχμή και "πήγαιναν για ύπνο", όπως ήταν η έκφραση της εποχής. Καλό ή κακό; Εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει ο καθείς και αυτή η ερμηνεία είναι κυρίως πολιτική και λιγότερο οικονομική.
    Στην πράξη όμως, το συμπέρασμα είναι ότι η ψήφος - η έκφραση της βούλησης δηλαδή του πολίτη - δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό συστατικό "νομιμοποίησης" των αποφάσεων της εκάστοτε Κυβέρνησης. Δυστυχώς, ή ευτυχώς κατ' άλλους, χρειάζεται η σύμφωνη "βούληση" των αγορών. Σε κάποιες περιπτώσεις δε η άποψη των αγορών αποτελεί και το μοναδικό εφαλτήριο πολιτικών ή οικονομικών αποφάσεων χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των πολιτών.
    Κι εδώ έρχεται το πιο καλό κομμάτι της υπόθεσης: ποιοι είναι οι "αγορές"; Πολύ απλά όλοι οι πολίτες. Είτε άμεσα είτε έμμεσα οι πολίτες και οι αποταμιεύσεις τους σε οποιαδήποτε μορφή "συναποφασίζουν" ως οικονομικές οντότητες πλέον και χωρίς τον εξωτερικό τύπο της δημοκρατικής διαδικασίας, για το μέλλον τους. Όσο κι αν οι ίδιοι οι πολίτες αναζητούν "αόρατες δυνάμεις της αγοράς" στην πραγματικότητα οι ίδιοι καθορίζουν το οικονομικό περιβάλλον που με τη σειρά του επιβάλλει την κατεύθυνση -και - των πολιτικών πραγμάτων.
     Κι αν όλα τα παραπάνω τελικά σου φάνηκαν σαν το "αυγό του Κολόμβου" ή ωσάν το άρθρο να "έκρουσε ανοικτές θύρες", τις συνέπειες αυτού του τύπου "νέου πολιτεύματος" θα αισθανθούμε σύντομα κι εδώ. Η υποκατάσταση της Δημοκρατίας όπως την γνωρίζαμε από ένα ιδιότυπο "οικονομικό πολίτευμα" όπου το αγωνιώδες ερώτημα το βράδυ των εκλογών "πόσο πήρε το πρώτο κόμμα" υποκαθίσταται από το εξίσου αγωνιώδες "που είναι σήμερα τα spreads" οδηγεί σε εντελώς νέα δεδομένα. Ο πολίτης πλέον "ψηφίζει" κάθε μέρα, κάθε λεπτό μέσω των συναλλαγών του και μέσω των οικονομικών του δραστηριοτήτων. Κάθε ευρώ ανάλογα με το που κατευθύνεται, υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις, δρομολογεί εξελίξεις και εφοδιάζει τον πολίτη με απίστευτη ισχύ. Και η ισχύς ανάλογα με τον τρόπο που τη διαχειρίζεται κανείς μπορεί να έχει ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.
    


9 Ιαν 2011

Τι κι αν με Βρίζει ο Πάγκαλος; Μ' αγαπάει ο Ερντογάν!

    Ναι, έτσι είναι αγαπημένε αναγνώστη. Οι ανεξέλεγκτες παρενέργειες της κρίσης έφτασαν τα πράγματα στο εντελώς ξεκούδουνό τους: Από τη μια ο Πάγκαλος να με λέει διεφθαρμένο και κοπρίτη κι από την άλλη ο Τούρκος Πρωθυπουργός να με αποκαλεί φίλο ελληνικό λαό!
Κι ο Γιωργάκης έγινε Γιώργαρος μέσα σε μια νύχτα και το σκέφτηκε πολύ λέει αν θα πάει στην γείτονα γιατί πολύ τον στεναχώρησαν οι παραβιάσεις των πετούμενων του καρντάσι.
    Αλλά και πάλι εδώ σ' αυτό το ιστολόγιο διάβασες πρώτα για τα παιχνίδια που θα παίξουν Τούρκοι και Γερμανοί το Γενάρη. Στο ξαναγράφω για να πάρεις μπροστά:
    "Αρχίζει λοιπόν και αποκρυσταλλώνεται ο εσωτερικός συμβολισμός, όπου Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα εισέρχονται σε ένα μυστηριώδες παιχνίδι του Ιανουαρίου.
     Και αφού αρχίσαμε τα παραμύθια, ας μην ξεχνάμε ότι τα PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain) τα γουρουνάκια ελληνιστί τα κυνηγάει ο κακός λύκος. Ένας λύκος βέβαια - ένας γκρίζος λύκος - είναι και το έμβλημα των Τούρκων εθνικιστών, από ένα τουρκικό μύθο. Κι για όσους αναρωτιούνται για τη σχέση Γερμανών και Τούρκων στην Ιστορία, που χρονολογούνται από το 1880, να θυμίσουμε τον Γερμανό Στρατηγό Φον ντε Γκολτζ ο οποίος τελικά μετονομάστηκε σε  Γκολτζ Πασάς, αφού πολέμησε εναντίον των Βρετανών στη Μεσοποταμία ως επικεφαλής των Οθωμανών Τούρκων το 1915.
    Αυτά λοιπόν για το θέμα της τρίτης δόσης και για να δανειστούμε ολίγη από τη γερμανική θυμοσοφία:"Ein Unglück kommt selten allein" που θα πει "Μια συμφορά σπάνια έρχεται μόνη." Από τις 18 του Νοέμβρη σου τα έγραφα ΕΔΩ.

    Ιδού λοιπόν που κάποια αόρατη μάγισσα Κίρκη μπορεί να κάνει τα "γουρουνάκια" - τα PIGS - να αισθάνονται για λίγο "λύκοι" και να τα βάζουν με τους "γκρίζους" συναδέλφους τους.
    Λέτε η Μέρκελ να είναι η "μυστική" Κίρκη που μεταμόρφωσε το Γιώργο μας σε Γιώργαρο;
    Δεν αποκλείεται. Εξάλλου το Merkel παράγεται από το λατινικό malleus που σημαίνει σφυρί. Και βέβαια στη Γερμανία -που αλλού!- το  1487 κυκλοφόρησε το έργο "Σφυρί των Μαγισσών" το γνωστό "Malleus Maleficarum". Μια άλλη εκδοχή όμως θέλει το Merkel να προέρχεται από το επίσης λατινικό Marcus ή Mart-kos που σημαίνει "αυτός που αφιερώθηκε στο (θεό) Άρη". Το θεό του Πολέμου! Διαλέγεις και παίρνεις!
    Οι Γερμανοί λοιπόν διαμορφώνουν την ατζέντα των ελληνοτουρκικών κι άσε τους άσχετους να νομίζουν ότι ο Γιώργος με τον Ερντογάν θα γίνουν οι σεΐχηδες της Μεσογείου, βγάζοντας πετρέλαια, λάδια, ξύδια και μπουγαδόνερα. Οι Βόρειοι έχουν άλλα σχέδια. Η Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο - η πρώτη Καγκελάριος που το κάνει - μετά την επίσκεψη του Γιώργου στο Ερζερούμ και με ήδη διαμορφωμένο ένα κλίμα. Κι έτσι γίνεται και θα γίνει ακόμη περισσότερη ορατή η πολιτική επικυριαρχία των Γερμανών στην μετα-ΔΝΤ εποχή στο τρίγωνο Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος. Πρόσθεσε και την επίσης φαινομενικά άσχετη ιδέα περί "φράχτη" στον Έβρο - οπωσδήποτε γερμανικής εμπνεύσεως-  και θα καταλάβεις όλη την εικόνα. Τι; Δεν την έπιασες ακόμα;
      Μα είναι προφανές ότι οι Γερμανοί διαμορφώνουν ένα σκηνικό "ελεγχόμενης ανισορροπίας" στη γειτονιά μας, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για την "μετα-πτωχευτική" ή για να είμαι πιο πολύ στην αποδεκτή ορολογία, "μετα-αναδιαρθρωτική" εποχή της χώρας μας αλλά και των ευρύτερων νέων ισορροπιών που αναγκαστικά θα προκύψουν. Το γνωστό τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου θα ενώσει τις "τύχες" του ακόμη περισσότερο, με το κέντρο βάρους αυτού του τριγώνου να μετακινείται ολοένα και πιο πολύ προς την πλευρά της -παλιάς γνώριμης των Γερμανών - Τουρκίας. Τα υπόλοιπα είναι προς λαϊκή κατανάλωση και σινερομάντζα.
      Εσύ από την άλλη μη λησμονήσεις ότι εντελώς "τυχαία" η Μέρκελ την ημέρα που η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό από τις αγορές με έντοκα γραμμάτια, θα βρίσκεται στην Κύπρο. Κι από εκεί θα κάνει τις όποιες δηλώσεις και για τα επιτόκια που θα αντιμετωπίσεις...


4 Ιαν 2011

Ξέρει Κανείς τι του Γίνεται σ' Αυτήν την Κυβέρνηση...;

    Ή να φωνάξουμε τους..."οίκους";
    Και εξηγούμαι.
    Αποφάσισε λέει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αυξήσει τα εξέταστρα στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Και εκδίδει και μια διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με το ποιοι δικαιούνται εξαίρεση της καταβολής των 5 ευρώ. Σου παραθέτω αποσπάσματα από τη σχετική εγκύκλιο, όπως δημοσιεύθηκε εδώ:
"Από αυτήν την καταβολή εξαιρούνται μόνο:

1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά
2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ)
3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.

Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής:

1. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.

2. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

3. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας."

Τη διάβασες; Ναι;
Άρπα τη τώρα: Πήγαινε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ και συγκεκριμένα εκεί που αναφέρεται στις παροχές ιατρικής περίθαλψης εδώ:
Τι γράφει;
Ασφαλισμένος δικαιούχος ιατρικής περίθαλψης και τα μέλη της οικογένειάς του έχουν δικαίωμα:
....
(κατέβα λίγο)
Να επισκέπτονται δωρεάν τα κέντρα υγείας.
....."

Το  εντόπισες;
Από τη μια λοιπόν το Υπουργείο Υγείας μας λέει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στους εξαιρούμενους καταβολής, ενώ από την άλλη το ΙΚΑ μας λέει ότι οι ασφαλισμένοι του δικαιούνται δωρεάν επίσκεψης στα Κέντρα Υγείας.

Κάποιο από τα παρακάτω ισχύει σίγουρα:
  • Η εγκύκλιος είναι ελλιπής και θα προκύψει πολύ σύντομα διόρθωση (κλασική ελληνική λεβεντιά!)
  • Η εγκύκλιος ισχύει και πολύ απλά αφαιρείται αυθαίρετα ένα ασφαλισμένο - ήτοι πληρωμένο!- δικαίωμα από μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων, αυτών του ΙΚΑ, χωρίς βεβαίως να τους αφαιρείται ποσό ασφαλίστρων. Σ' αυτήν την περίπτωση θα διορθώσει τις παροχές του το ΙΚΑ, αλλά η όλη περίπτωση -εφόσον ισχύει- έγινε πολύ στα μουλωχτά...
  • Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αγνοεί τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει - κανονικότατα από δικά του χρήματα - και στη συνέχεια θα τρέχει να τα πάρει από το ΙΚΑ. Έτσι όμως απλούστατα και πάλι ο ασφαλισμένος θα κληθεί να "πληρώσει το μάρμαρο", διογκώνεται η γραφειοκρατεία και εν τέλει κύριε Λοβέρδο μου για πέντε ευρώ θα χρειαστούν 7 υπογραφές, 9 σφραγίδες και καμιά δεκαριά μεροκάματα υπαλλήλων και ασφαλισμένου.
Γιατί τώρα μ' αρέσει η όλη υπόθεση και κάθομαι και στην αναφέρω.
  • Πρώτον γιατί καταδεικνύει ότι τελικώς κινούμαστε στη φιλοσοφία του "όλοι πάνω, όλοι κάτω" ή "σύστημα πλημμύρα" (μάθε μπαλίτσα για τους μυημένους)
  • Δεύτερον γιατί όπως φαίνεται η γραφειοκρατεία αρέσει σε όλους. Με μια εγκύκλιο δείχνεις και ότι πατάσσεις το "τζάμπα" - άρα βοηθάς την πατρίδα! - και ότι δεν είσαι "ρατσιστής", αφού εξαιρείς τους αλλοδαπούς και φαίνεσαι "φιλολαϊκός" αφού εξαιρείς τους άπορους - μολονότι αυτονόητο!- ενώ "κάνεις την πάπια" για τους πολλούς που είναι οι ασφαλισμένοι! Οι οποίοι τελικά σου πληρώνουν και τις άλλες κατηγορίες!
  • Τρίτον γιατί όντως αρχίζουν και δημιουργούνται "σοσιαλιστικής" εμπνεύσεως "οικονομίες κλίμακος" του τύπου αν "φάω" - ως κράτος εννοώ- πέντε ευρουλίνια από όλους, τελικά ποιος θα το καταλάβει και σιγά μην ασχοληθεί κανείς! Κόψε από δω, κόψε από κει ε, κάτι θα πέσει το έλλειμμα!
Άιντε με τις υγείες μας!



Κολοκοτρώνης VS Πάγκαλος: Όταν η Ιστορία Εκδικείται...!

Διαβάζω από εδώ:

"Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν έμεινε μόνο στο παρόν, αλλά είχε έναν "καλό" λόγο να πει και για το παρελθόν των Ελλήνων.

Χαρακτήρισε τους Έλληνες που έκαναν την επανάσταση του 1821, ένα "μάτσο αγράμματους και αδαείς χωριάτες, οι οποίοι γι' αυτό το λόγο (επειδή ήταν αγράμματοι) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Τέλος, δήλωσε ότι οι νεοέλληνες έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι άμεσοι απόγονοι του Περικλή, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο."

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει ήδη απαντήσει στον κ. Αντιπρόεδρο, Θεόδωρο επίσης!

Δεν με πιστεύεις; Αντιγράφω από την περίφημη ομιλία του Στρατηγού στην Πνύκα:

"Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα· διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καί τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε καί επτώχαινε.

Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι."
Και προσθέτει ταπεινά ο Στρατηγός:
"Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας"
Θα τον συγχωρέσετε κ. Αντιπρόεδρε;




2011: Από το "Αέραααα" στον "αέρα"!

    Από την οικονομική κρίση περάσαμε στη δημοσιονομική, αναμένουμε την κοινωνική και κατόπιν την εθνική. Τόσο απλά, τόσο νομοτελειακά. Οι κινήσεις της Κυβέρνησης μεταξύ αδέξιου και ιλαρού. Διαβάζω τα περί διαβημάτων του Υπουργείου Οικονομικών προς τους οίκους αξιολόγησης και πραγματικά δεν μπορώ να συγκρατηθώ από έναν ατέλειωτο κλαυσίγελο ενώ μόνο η φοβερή ιδέα του Γιώργου περί συλλογής υπογραφών για την έκδοση Ευρωομολόγου μπορεί να συγκριθεί με τέτοιας επιθεωρησιακής αξίας κωμικές επιλογές.
   Επικοινωνιακά τερτίπια, τόσο προφανή, τόσο χοντροκομμένα που δεν αντέχουν σε καμιά σοβαρή ανάλυση. Η χώρα - δυστυχώς- πορεύεται χωρίς στρατηγική, παραδομένη σε ατέρμονες κι ανούσιες συζητήσεις, με τσιτάτα ("να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου"!), μπαρούφες ("μηδενίζω ελλείμματα σε ένα χρόνο λέμεεεε!"), αόρατα πετρέλαια ("γιατί μας τα κρύβουν"!), προς μια κατεύθυνση εντελώς εκτός πραγματικότητας.
    Και μέσα σ' όλα, να τίθεται - ναι στον 21ο αιώνα και ναι εν μέσω κρίσης - το ερώτημα αν και πως πρέπει να ανοίξουν τα "κλειστά επαγγέλματα"! Και δεν αναφέρομαι σε αδυναμία ή ικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα. Αυτή είναι αλλού, εδώ και καιρό. Ούτε στις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συλλογικά δε φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της τρέχουσας και αμέσως επόμενης συγκυρίας.
    Αναφέρομαι στην αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να παράγει λύσεις.
    Ο κύριος κορμός των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων" συγκροτείται κυρίως από επαγγελματίες με επιστημονική μόρφωση. Από την άλλη, σε αυτό το χώρο δραστηριοποιούνται και άνθρωποι που έχουν άμεση επαφή με την αγορά. Θεωρητικά, δηλαδή θα έπρεπε να διαθέτουν πιο μπροστά και πιο δυναμικά από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα εκείνο το "αισθητήριο" που θα τους επέτρεπε να διαισθάνονται πρώτοι από όλους "εκείνο που έρχεται".
    Και όμως. Ανακαλύπτουμε αυτό που αποτελούσε "κοινό μυστικό" κι αυτό που σε πολύ λίγο χρόνο θα ανακαλύψουν και οι περίφημοι δανειστές μας και λοιποί αξιολογητές: Η ελληνική οικονομία στηριζόταν εν πολλοίς στον "αέρα". Στην ασώματα αξία που ο κάθε μαγαζάτορας, ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας θεωρούσε - και μέχρι τώρα μαζί του συμφωνούσε και η αγορά - ότι άξιζε η επιχείρησή του. Έχεις άδεια φορτηγού; Έχεις άδεια φαρμακείου; Έχεις ψιλικατζίδικο έξω από το Μαξίμου; Ταξί μήπως; Ε τότε μπορούσες να πουλήσεις "αέρα"!
   Δομήθηκε λοιπόν μια οικονομία του "τσαμπουκά" μια οικονομία στην οποία με αγαστή τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ένα ικανό μέρος του ΑΕΠ δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αλλά εδράζεται στην κρατική "προστασία" συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων και κατά συνέπεια περιουσιών. Μια οικονομία που εν πολλοίς συστάθηκε από τις συνδικαλιστικές ιαχές του πάλαι ποτέ "αέραααα" των ενδόξων προγόνων που προκάλεσαν οψίμως και την κριτική του - τα πάντα κρίνοντος πλην του ιδίου βεβαίως - κυβερνητικού Αντιπροέδρου.
   Συμπέρασμα;
   Πολύ σύντομα, μία προς μία οι εσωτερικές "φούσκες" της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουν να "σκάνε", ελλείψει φθηνού ρευστού. Η φθηνή ρευστότητα που εξασφάλιζε Κράτος και χρηματοπιστωτικό σύστημα - λόγω των χαμηλών επιτοκίων του ευρώ - αποτελεί εδώ και ένα χρόνο παρελθόν. Η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας με κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη και εκκωφαντική "διάρρηξη" κάθε είδους "φούσκας". Κι όσο οι "φούσκες" θα "σκάνε" τόσο θα συρρικνώνονται τα μεγέθη του ΑΕΠ και δυστυχώς με ρυθμό μεγαλύτερο των προβλέψεων.
  Κάθε τομέας της οικονομίας που βασίσθηκε σε μελλοντικές προσδοκίες αύξησης της αξίας του - είτε άδεια φορτηγού λέγεται, είτε μισθός δημοσίου, είτε ακίνητα, είτε "αέρας" επιχείρησης" για να αναφέρουμε μερικά μόνο - και προεξοφλήθηκε από την αγορά, ήρθε η ώρα να αποτιμηθεί σε πιο "ρεαλιστικά" επίπεδα.
   Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό, εφόσον θα γινόταν με όρους αγοράς και με στρατηγική ανάπτυξης δηλαδή με σκοπό την αναδιάταξη των κεφαλαίων ώστε η οικονομία να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Δυστυχώς υλοποιείται ανεξέλεγκτα, χωρίς σχεδιασμό και μάλιστα με μια Κυβέρνηση που δε φαίνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Σίγουρα, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και δεν ικανοποιούνται με "συμβατικές" - δηλαδή όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα - λύσεις ή επιλογές. Όμως η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και οι εξελίξεις επιταχύνονται.