20 Μαρ 2012

Ο Δωδεκάλογος του Αγανακτισμένου Αντι-Μνημονιακού

Εκλογές - λένε -ότι έρχονται, Σαμαράς και Βενιζέλος ετοιμάζονται να συγκατοικήσουν προετοιμάζοντας τη νέα έκδοση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως στοχεύοντας στην βελτίωση των βιογραφικών τους, εμπλουτίζοντας τη γκάμα της εμπειρίας τους με νέα κυβερνητικά αξιώματα . Για μια ακόμη φορά επιχειρείται εν μέσω τεχνητών ή πραγματικών εκβιαστικών διλημμάτων η εξασφάλιση της ψήφου του εκλογικού σώματος, πριν - αχ! το αιώνιο δράμα του νεο-Έλληνα - την επιβολή νέων περικοπών, νέων μέτρων και καινούριων επώδυνων μεταρρυθμίσεων.
Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθώντας να συμβάλλουμε σ' αυτή τους την προσπάθεια, θα συμμαζέψουμε εδώ κάποια επιχειρήματα του σύγχρονου Αντι-Μνημονιακού Κινήματος, που θα διευκολύνουν τον ψηφοφόρο που ναι μεν δεν του πολυαρέσουν τα μέτρα, το ξέρει ότι θα του τα επιβάλλουν, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, ο κλασσικός Έλλην ψηφοφόρος θα έχει λιγότερες ίσως τύψεις μπροστά στην κάλπη και έτσι θα έχει ένα πιο εύκολο έργο.

1. Το Μνημόνιο μας το επέβαλλαν οι ξένοι ή ήταν αποτέλεσμα της Ελληνικής νοοτροπίας πολιτικών και κοινωνίας;
          Οι ξένοι ξεκάθαρα.Οι Έλληνες πολιτικοί είχαν τα προβλήματά τους αλλά δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Εξάλλου τους ξέρουμε και τους ψηφίζουμε χρόνια. Τους εμπιστευόμαστε. Είναι δικοί μας άνθρωποι και ξέρουν τα προβλήματά μας. Δεν είναι άγιοι αλλά ούτε και τόσο ανίκανοι ή άχρηστοι. Εξάλλου βλέπεις πως το χειρίζονται το ζήτημα: Προσπαθούν να ξεγελάσουν τους κουτόφραγκους της Τρόικας όπως μπορούν. Μαγκιά!

2. Και τι θα είχαν οι ξένοι να κερδίσουν επιβάλλοντας το Μνημόνιο από το πουθενά σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα;
          Χα! Σε βρίσκω μη ενημερωμένο. Αυτά είναι γνωστά. Είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε παραγωγή - δεν το θυμάμαι και καλά - τσιπρόλιθου ή κοπριτόλιθου δεν το συγκράτησα, δεύτεροι σε παραγωγή απεργόλιθου και φυσικά έχουμε και τους καλύτερους σέρφερ. Είμαστε πρώτοι στο ηλιακό σύστημα σε ώρες εργασίας, το λέει κι ο ΟΟΣΑ, έχουμε χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, ζιρκόνιο, το μισό περιοδικό πίνακα και μάλιστα σε εξωδιαστημικές ποσότητες. Επίσης υπάρχει ο χρυσός στην Τράπεζα της Ελλάδας και ο θησαυρός του Αλή Πασά. Σου φαίνονται λίγα; 

3. Δηλαδή, ήταν στημένο όλο το κόλπο; Δεν χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας;
             Με κοροϊδεύεις; Και βέβαια ήταν στημένο! Δεν ξέρεις ότι το χρέος μας το φόρτωσαν οι ξένοι κερδοσκόποι με το "έτσι θέλω"; Τόσοι και τόσοι τα έχουν βάλει εναντίον μας: Μπίλντεμπεργκ, Ιλλουμινάτι, Τριμερής, Σόρος, καλά δε διαβάζεις τίποτα, δεν ενημερώνεσαι;

4. Και τώρα που χρεωκοπήσαμε και επισήμως; Πως τα βλέπεις τα πράγματα; Θα αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι;
             Χρεωκοπήσαμε; Δε νομίζω. Απλά φορτώσαμε στους κερδοσκόπους τα φέσια. Ας πρόσεχαν! Εμείς έτσι θα κάνουμε! Νόμιζαν ότι θα τα πάρουν πίσω από τους Έλληνες; Αμ δε! Τους φεσώσαμε με τόσα δις και δεν είπαν τσιμουδιά. Κι ας έλεγαν ότι θα γίνει εδώ ο χαμός. Όλα καλά!

5. Καλά. Και τα άλλα ζητήματα όπως η ανεργία, η ύφεση, οι περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς; Θα ξαναψηφίσεις αυτούς που στα προκάλεσαν;
           Κοίτα, κάποιες περικοπές χρειάζονταν. Εντάξει, για λίγο καιρό έτσι "για τα μάτια του κόσμου" θα μας κόβουν. Αλλά κάτι οι υπερωρίες, κάτι τα εκτός έδρας θα βγούμε.Από την άλλη, ας έχω εγώ τη δουλίτσα μου στο δημόσιο, μόνιμη κι ας είναι και με 200 ευρώ το μήνα. Αν μπορούσαν ας διοριζόντουσαν κι άλλοι. Έτσι είναι! Εγώ είχα και το βουλευτή μου και τις γνωριμίες μου. Τι νομίζεις; Θα το άφηνα στην τύχη; Θέλει ψάξιμο και κυνήγι η υπόθεση. Αλλά  οι πολιτικοί μας θα ξαναφέρουν τα πράγματα όπως ήταν και πριν γι' αυτό θα πρέπει να τους ξαναδώσουμε την ευκαιρία.

6. Δεν πιστεύεις δηλαδή ότι πρέπει να περιοριστεί το κράτος; 
           Σε καμία περίπτωση. Δεν θα ξεπουλήσουμε στους ξένους τις επιχειρήσεις μας. Τις ξέρουμε και τις θέλουμε. Δηλαδή γιατί να μην έχει το κράτος τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τόσες άλλες καλές επιχειρήσεις; Τόσος κόσμος δουλεύει εκεί. Κι από την άλλη πως θα ζήσουμε χωρίς κράτος; Τι θέλεις δηλαδή; Να πληρώνουμε για σχολεία και νοσοκομεία τους επιχειρηματίες; Αυτά είναι νεο-φιλελεύθερα και δεν τα σηκώνουμε εδώ.

7. Διαφθορά. Τι νομίζεις; Πρέπει να περιοριστεί;
            Ε ναι. Ας βάλουν και κανένα φυλακή. Δηλαδή εγώ τους φταίω που έχτισα ένα αυθαίρετο; Από μένα φτάσαμε μέχρι εδώ; Όχι φίλε! Να τα πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε. Όχι ο λαός. Στο κάτω-κάτω ο λαός δεν κυβέρνησε. Ούτε νόμους έκανε.

8. Καλά, δεν πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει κάτι;
            Πολλά. Πρέπει να ανέβουν οι μισθοί, να πέσουν οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ και να βρίσκει δουλειά ο κόσμος. Έχουμε αγωνιστεί γι' αυτά με πορείες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις. Έχουμε κάνει πράγματα.

9. Και πως θα γίνει αυτό; Με τον τρόπο που ήξερες μέχρι τώρα;
             Ναι, γιατί όχι; Δεν βλέπω κάτι λάθος. Προσπάθεια χρειάζεται και καλή θέληση. Τα πάντα είχαμε. Και συντάξεις και περίθαλψη και εκπαίδευση. Αν δεν ήταν οι ξένοι θα ήμασταν καλά τώρα. Ελπίζω μετά τις εκλογές να εκλεγεί μια Κυβέρνηση που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα.

10. Αν όλα πάνε στραβά, τι προτείνεις;
             Αυτό που λένε όλοι: ας γυρίσουμε στη δραχμή βρε αδερφέ. Να την υποτιμήσουμε και να εκτοξευτεί η οικονομία στα ουράνια. Πως ζούσαμε δηλαδή καλά με τη δραχμή; Εγώ θυμάμαι ότι και ο κόσμος είχε δουλειές και δεν πεινάγαμε. Μια χαρά.

11. Για να καταλάβω: Πως τα βλέπεις τα πράγματα από εδώ κι εμπρός;
            Θα τραβήξουμε ανήφορο για ένα-δυο χρόνια ακόμα, μετά οι Ευρωπαίοι που μας έχουν ανάγκη - ποιος αγοράζει τις Πόρσε τους; Εμείς! - θα πληρώσουν για να μας σώσουν. Ε, μετά αν είναι οι "δικοί μας" στα πράγματα θα τακτοποιήσουν την κατάσταση και αυτό ήταν. Ύστερα θα έχουμε βρει και τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια κι όλα τα σχετικά και θα ηρεμήσουν κι αυτοί κι εμείς.

12. Για στάσου! Μου λες ότι τίποτα δε θα αλλάξει τελικά; Ούτε καν τα κλειστά επαγγέλματα δε θα ανοίξουν;
                 Τι να ανοίξουν, σοβαρά μιλάς; Δηλαδή όποιος θέλει θα γίνεται ταξιτζής κι όποιος θέλει θα γίνεται δικηγόρος; Το κράτος δε θα ελέγχει τίποτα; Εδώ ένα πιστοποιητικό να θες να βγάλεις πρέπει να περιμένεις δύο ώρες στην ουρά, κι ο κάθε ένας θα ανοίγει μαγαζί όποτε νάναι; Τα είδαμε και τα χαΐρια τους των επιχειρηματιών. Όχι. Το κράτος θέλω να ελέγχει τα πάντα. Να είμαι σίγουρος.

και τελικά....

Όπως τα βλέπω θα ψηφίσεις ή Σαμαρά ή Βενιζέλο, σωστά;
               Κοίταξε, θα ήθελα να ψηφίσω κάποιο μικρό κόμμα αλλά ποιος θα κυβερνήσει; Ποιος ξέρει τα πράγματα και τις υποθέσεις του κράτους; Αυτοί. Είναι χρόνια πολιτικοί, κι αν γίνει και κάποιο λάθος είναι ανθρώπινο. Πιστεύω ότι θα κάτσουν την Τρόικα στο τραπέζι να της πουν δυο λογάκια, τι σημαίνει Ελλάδα. Ναι, έναν από τους δύο θα ψηφίσω.

Τελικά είσαι δεξιός, κεντρώος, αριστερός;
           Είμαι προοδευτικός άνθρωπος και δημοκράτης. Αλλά τέτοιες αλλαγές τις βρίσκω φασιστικές, απαράδεκτες. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει όπως οι ξένες χώρες, είμαστε διαφορετικοί βρε παιδί μου, πως να το κάνουμε. Πιο έξυπνοι, πιο μάγκες. Και μας χρειάζονται στην Ευρώπη τους δώσαμε τα φώτα.

Νιώθεις ήδη καλύτερα;


Δεν υπάρχουν σχόλια: