11 Μαΐ 2013

Κρύσταλλα Βοημίας ή Μουράνο; Πριν αγοράσετε...


Για τους λάτρεις της τέχνης του κρυστάλλου και του γυαλιού, δύο είναι οι πρώτες επιλογές: Μουράνο ή Βοημία.

Και βέβαια, κρυστάλλινα αντικείμενα τέχνης εξαιρετικής ποιότητας,
όπως γνωρίζουν οι μύστες της λατρείας των κρυστάλλινων κομψοτεχνημάτων, κατασκευάζονται και στο Έμπολι της Ιταλίας - ανταγωνιστές του Βενετσιάνικου Μουράνο - στη Σουηδία αλλά και στις άλλες Σκανδιναβικές χώρες ενώ περίφημα είναι και τα Βρετανικά κρύσταλλα.

Ποιος επίσης μπορεί να παραγνωρίσει τα γαλλικά Μπακαρά ή τα μαλτέζικα φυσητά γυάλινα της Μντίνα.

Όμως, το δίλημμα Μουράνο ή Βοημία είναι πάντα εκεί για να βασανίζει τον υποψήφιο αγοραστή. Καλά τα Βικτωριανά του Μπρίστολ, έξοχα τα Εμπολιανά  Βέρντε, άριστα τα Σουηδικά Σμόλαντ και Κόστα Μπόντα, αλλά κανένα δε συγκρίνεται με το ρίγος και τη συγκίνηση που αισθάνεται κανείς όταν περνά το φως μέσα από ένα Μουράνο από του Βενίνι, του Φέρο ή του Σεγκούζο. Ή από ένα Βοημικό Ντετεσκ ή Μόζερ.

Βέβαια, το Μουράνο σημαίνει λεπτοδουλειά και παράδοση ενώ η Βοημία μας δίνει φινίρισμα, κοπή και τεχνική. Δεν είναι τυχαίο πως ο γνωστός Τοριτσέλλι - αυτός με το πείραμα για την πίεση της ατμόσφαιρας - βρήκε τον μακρύ και λεπτό γυάλινο σωλήνα που χρειάστηκε από τους Ιταλούς υαλουργούς. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο πως οι καλύτεροι φωτογραφικοί ή τηλεσκοπικοί φακοί κατασκευάζονται στην Κεντρική Ευρώπη, με την τέχνη φινιρίσματος του γυαλιού να βασίζεται στους Τσέχους τεχνίτες.

Όσο πιο λεπτοκαμωμένα έκαναν τα κρύσταλλά τους οι Μουρανέζοι, τόσο πιο φανταχτερά και πολύχρωμα και "πλαστικά" κατασκεύαζαν και σμίλευαν τα δικά τους οι Τσέχοι Βοημοί.

Από τη μια μεριά λοιπόν, βρίσκονται οι μάστορες του λεπτού και περίκομψου φυσητού κρυστάλλου οι Μουρανέζι και από την άλλη οι υαλογλύπτες του σκληρού χοντρού κρυστάλλου, οι Βοημοί.

Και στη μέση ο δύστυχος ο αγοραστής, που δεν τον αφήνουν να αποφασίσει τα χρώματα, οι τεχνικές, οι ιριδισμοί, η ποιότητα, η ίδια κρυστάλλινη τέχνη που για αιώνες τραβά τα βλέμματα των ανθρώπων.

Μιας τέχνης βαθιά λαϊκής αφού βρίσκεται τριγύρω μας διαρκώς: από τους πολυέλαιους-αριστούργημα της Μπαροβιέρ και Τόζο, της πασίγνωστης Μουρανέζικης φίρμας, στα Φορ Σηζονς του Μαϊάμι μέχρι τα κοσμήματα με Βοημικό κρύσταλλο της πασίγνωστης Σβαρόφσκι που βρίσκεται σίγουρα σε κάθε γυναικεία μπιζουτιέρα.

Γιατί ακριβώς εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας των δυο μονομάχων του "κρυστάλλινου θρόνου": στη διατήρηση του λαϊκού χαρακτήρα της τέχνης του κρυστάλλου, στην αισθητική ικανοποίηση που μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, αφού η τέχνη τόσο του Μουράνο όσο και της Βοημίας απευθύνεται, χωρίς να χρειάζεται τα ενδιάμεσα στάδια "αποκωδικοποίησης" της τέχνης τους, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, εισοδήματος ή κοινωνικής τάξης.

Μη φοβάστε λοιπόν να αγοράσετε και να χαρείτε στη βιτρίνα σας ή στο φωτιστικό σας ένα Μουράνο ή ένα Βοημέζικο κρύσταλλο.
Ακόμα καλύτερα, αγοράστε χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, ποτήρια ή κηροπήγια, και βάλτε πραγματικά στη ζωή σας το χρώμα, το φωτοπαιχνίδισμα και τη χάρη του αυθεντικού κρυστάλλινου αντικειμένου.
Σίγουρα, θα αισθανθείτε τη μαγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: